Reviews

Stilteweekend (juli 2017)

“In de stilte kom je letterlijk en figuurlijk ‘op adem’. Je voelt en ziet beter ‘dat wat er is’, niet altijd gemakkelijk maar wel heel waardevol.”  Yvonne

“Heerlijk even weg van de “ruis” van alle dag, geen televisie, krant en radio, telefoon ook op “stil”. Alleen mooie boeken, mooie natuur, mooi klooster en gewoon stil- Zijn.”  Carla

“Ik heb genoten van het weekend, lekker tijd voor mijzelf, die aangevuld was door fijne activiteiten. Alles was voor mij in balans. Voordat ik naar de klooster ging was ik erg benieuwd hoe ik de gebedsdiensten van de zusters en de stilte zou ervaren, maar zelfs dat zou ik niet willen missen. Het is zeker voor herhaling vatbaar.”  Urszula

“Het stilteweekend was voor mij bijzonder maar ook confronterend. Je wordt op jezelf terug geworpen; je hoort en voelt je gevoelens en emoties duidelijker omdat er geen ruis is. Door de stilte ben ik dichter bij mijzelf gekomen en een stap verder gekomen hoe ik omga met gevoelens en gedachten.”    Amina

“Ik vond het prettig een paar dagen stil te mogen zijn. Het verblijf in het klooster droeg bij aan een ingetogen sfeer.”  Maria

“Dit is een aanrader voor iedereen die naar stilte en beleving zoekt..!”  Annemiek

“Unieke ervaring in een schitterende omgeving. Het kloosterleven heeft diepe indruk op mij gemaakt.”  Corien

Kloosterretraite abdij Koningsoord (februari-maart 2017)

“Een heerlijke week vol rust, stilte en bezinning in een prachtig klooster.”  Alice

“Als coach heeft An de kernkwaliteit LUISTEREN. Ze kon hierdoor met een paar vragen meteen tot de kern van mijn vraagstuk komen.”   Trees

Kerstretraite in Stiltehoeve Metanoia, Damme – België (december 2016)

“Als je van lekker en gezond eten houdt en van goede gesprekken en van stilte – en als je de kerstdagen liever zou ‘vullen’ met de leegte waarbinnen dat mogelijk is…. kom dan naar Metanoia!”   Corine

“Een hele fijne manier om de kerstdagen door te brengen; even een ander tempo, even tot rust komen, bij jezelf komen en ook tot bezinning; en is de kerst daar eigenlijk niet ook voor bedoeld?”  Ingrid

“Ik heb echt iets nieuws geleerd wat ik op andere yoga, mindfulness, meditatie en retreats niet heb begrepen. Ik kan het niet omschrijven, maar het is iets wat jij op een natuurlijke manier met je meebrengt. Dank je wel.”  Een van de deelnemers

“Het was een fijne, prettige en harmonieuze groep met een bijzondere energie. Had dit niet willen missen. Mijn dank aan An en Gerard.”   Helga

“Kerstretraite 2016 met Wandel naar jezelf is voor mij een heerlijke manier geweest om ontspannen en toch actief, in stilte en in gesprek de kerstdagen door te brengen op een fantastische locatie met gelijkgestemde mensen.”   Ans

Stilteweekend in abdij Koningsoord (november 2016)

“Een weekend in stilte: rust, geen ruis, sociale druk, haast. Ben helemaal uitgerust en verfrist thuis gekomen. Fijne begeleiding van An Paridaen. Ik gun het iedereen.” Marja

“Een heerlijk weekend dat me terug bracht bij mezelf en de waarde van gebed en stilte liet voelen.”  Emmeke

“In een rustige serene omgeving zonder prikkels van buiten af (media, internet, mobiel) tijd voor alleen jezelf. Ben heerlijk tot rust gekomen ga het zeker weer doen.”  Ina

“Een geweldige ervaring in een omgeving die helemaal paste bij hoe ik me voelde. Die stilte was weldadig.”  Liesbeth

“Ik heb enorm genoten van het verblijf in Abdij Koningsoord en vond de stilte een verrijkende ervaring. Heb veel nagedacht over mijzelf en mijn leven en ben weer opgeladen voor het dagelijks leven.”  Heleen

“Een heerlijk weekend rust en ruimte! In deze prachtige omgeving heerlijk tot mijzelf gekomen om daarna met frisse moed de draad van alledag weer op te kunnen pakken!”   Corine

“Het kloosterweekend, was een rijke, prachtige ervaring in een veilige omgeving. Het heeft mijn hart geopend, ik heb pijn en schoonheid gezien. Ik kan weer verder!”  Thea

“Ik heb genoten van een weekend samen met An en 14 anderen. Behalve dat de rust van het klooster en de stilte zeer aangenaam waren, was ook An als coach fantastisch. Ze straalde alle rust, vakbekwaamheid en tijd uit. Ik heb nu deelgenomen aan een stilteweekend, maar ik kan me voorstellen dat ik zo een ander weekend bij haar boek!! Velen heb ik al getipt en verwezen naar de website. Grote kans dat ik volgend jaar weer van de partij ben An!! Dankjewel!”  Pascale

“Een prachtig cadeau voor jezelf in deze drukke tijd. Echt onthaasten voor geest en lichaam en terug naar de kern van het bestaan! Voor herhaling vatbaar!”  Jeanine

Wandelretraite Terschelling (oktober 2016)

“In goed gezelschap heerlijk uitgewaaid!”   Margreet

“Een heerlijke week op een fantastisch eiland met afwisselende wandelingen; begeleiding met aandacht, ruimte om te ademen en te lachen en heerlijk gezond en gevarieerd eten. Een cadeau aan mezelf waarvan ik thuis extra voelde dat ik me in lange tijd niet zo had kunnen ontspannen.”  Marlies

“Een waardevolle, gevarieerde midweek. Met een goeie mix van wandelen, meditatie, yoga en daarnaast ook heerlijk eten en gezelligheid in de groep.”   José

“Uitwaaien op Terschelling. Wandelend met An gaat dat vanzelf!”  Marielle

“De combinatie om al wandelend, in stilte en deels uitwisselend, in de natuur te zijn met fijne mensen, is voor mij een heel ontspannende en opladende ervaring geweest.”  Magda

“Een waardevol cadeau aan mezelf waar ik weer een poos op kan teren.”   Ina

“Genoten op een mooi eiland, met prachtige wandelingen en een lieve groep. De yoga momenten, de stilte wandelingen en het heerlijke eten hebben mij een heerlijke midweek voor mezelf gegeven!”  Irene

Yoga-Meditatie-Wandel weekend (juli 2016)

“Een weekend waarin ik mij zorgeloos kon onderdompelen in een bad van oefening, stilte, verzorging, groepsdynamiek en mijzelf mogen zijn.” Hannie

“Het weekend was een terugkomen in mijn eigen ZIJN, mijn emoties, mijn uiten van gevoelens, mijn energiestromen. Mijn eigen Ik herontdekt.  Bedankt!”    Ria

“Het was een heerlijk ontspannen weekend, een cadeau voor mezelf op een prachtige bijzondere locatie. Ik heb geleerd dat de basis voor geluk en ontspanning begint bij mezelf en in de natuur.”    Elly

“Een heerlijk weekend gehad met een ideale combinatie van wandelen, ontspanning door yoga en meditatie en een prachtige omgeving.”  Joke

Kloosterweekend (juli 2016)

“Het heeft me geleerd hoe ik in moeilijke tijden de rust in mezelf weer kan terugvinden.”   Yvonne

“Lieve An, het kloosterenweek was  superleuk!  Ik  bedank jou voor  alles.  Tot de volgende  keer! Groetjes,  Ayhatun

“Het kloosterweekend is een aanrader voor iedereen die even tot rust wil komen in deze hectische wereld waarin wij leven.”  Joke

” De stilte en de rust van het klooster, helemaal in balans, mede door de gebedsdiensten van de zusters.  Een geweldige ervaring. En dat in zo een mooie omgeving.”  Nel

“Ik vond het een heel mooi en rustgevend weekend. Daar was ik naar op zoek in de hectische tijd waarin ik nu zit. Dank voor het aanbieden van diverse ingrediënten om aan die innerlijke rust toe te komen.” Quirine

“Ik vond het een fijn en inspirerend weekend in een mooie, fijne omgeving, waarin iedereen zichzelf mocht zijn.”  Lisette

Pieterpad weekend Swalmen – Sittard (juni 2016)

“Het Pieterpad weekend werd op een zeer ontspannen en prettige manier begeleid door An.”  Dennis

“Gewandeld door mooie natuur, mooie gesprekken gehad. Ik had het gevoel alsof ik op vakantie was.”  Saniye

Pelgrimstocht Porto – Santiago (mei 2016)

“Een grote belevenis!” Jeannette

“Een goed georganiseerde tocht die je letterlijk en figuurlijk terugbrengt naar de basis van je bestaan. Een onvergetelijke rijkdom om deze tocht te ervaren.”  Paula

“De Pelgrimstocht was fantastisch, uitdaging, indrukwekkend, een tocht die ik nooit meer zal vergeten!”  Ria

“Een onvergetelijke, energieke, levens verrijkende, spirituele wandeling naar mijzelf geïnspireerd onder deskundige en betrokken begeleiding.”  Hans

Stilteweekend (april 2016)

“Het is een weekend dat ik een ieder zal aanbevelen om te ervaren wat het voor je zal betekenen, vooral als je het nooit hebt gedaan. Zeer inspirerend en leerzaam.”  Peter

“Zonder enige ervaring op het gebied van stilte, meditatie of yoga ben ik met An meegegaan. Op zoek naar rust en antwoord op vragen over wie ik ben en wat ik wil. Ik moest in het begin best wennen, maar door de liefdevolle en doortastende begeleiding van An ben ik me snel op mijn gemak gaan voelen en heb ik een heerlijk ontspannen weekend gehad. Ik vond niet meteen antwoord op alle vragen maar ben naar huis gegaan met ontelbaar veel zaadjes die geplant zijn en waar ik mee verder kan. An, bedankt en tot een volgende keer!”  Anne Marieke

Pieterpad Weekend (maart 2016)

“Prachtig weekend met prachtige mensen in een prachtige omgeving!!”  Mieke

Klooster Midweek (februari 2016)

“Een diepgaande, verstillende ervaring die ik voor geen goud had willen missen.”  Jolien

“Hoe de klooster midweek voor mij was? Verdiepen in de stilte; jezelf mee laten voeren op de getijden in navolging van en met de zusters, dichter naar jezelf, dichter naar God.”  Marielle

“Dit gun ik vele van mijn vrienden, een week echt aandacht voor jezelf in zo’n bijzondere omgeving, met bijzondere mensen (ook de zusters!).”  Marthe

“Even stilte, even rust. Een week om volledige aandacht aan jezelf te geven in de warme beslotenheid van het klooster.”   Dorien

“Ik ervoer de midweek als een groot cadeau aan mezelf;, om door middel van het verblijf in Abdij Koningsoord samen met het programma aangeboden door An de stilte in mezelf  als een nieuwe vriend te mogen begroeten.”  Harriette

Kerst Retraite (december 2015)

“Een heerlijke manier om de kerst door te brengen . Opgenomen in een groep gelijkgestemden van alle leeftijden op een prachtige locatie . O.l.v. An en Gerard die een prima sfeer creeerden en een mooi programmma aanboden van stil zijn en in actie komen tijdens wandelingen, ontspannen yoga oefeningen en meditaties , heel toegankelijk voor ieder niveau. Ik gun het iedereen en zal deze dagen ook aan mijn kennissen en vrienden warm aanbevelen….” Els

“Heerlijk ontspannen, en even lekker weg van beslommeringen thuis. Sociaal gezien een heel veilige omgeving.” Mirande

“Voor mij was het zeer de moeite waard. Een volgende keer (als dit zo uit komt) ga ik zéker weer mee.” Ada

“Een aangenamere manier om de kerstdagen door te brengen als je niet bijzonder gesteld bent op overvloedige maaltijden met familie. Die zijn er namelijk niet!” Corine

“Ik vond het een heerlijke retraite. Een fantastisch alternatief om de kerst door te brengen met lieve mensen en bezinning. Voor herhaling vatbaar!!” Hannie

“Sfeervolle dagen , zonder kerstgevoel, met vele waardevolle ontmoetingen en ruimte en respect voor elkaar.” Theresa

“Op een ontspannen manier eruit zijn met de kerst in een fijne sfeer op een prachtige locatie in Vlaanderen.”  Marilyn

“De retraite, de oefeningen, de rust, de aandacht hebben mij erg goed gedaan. Daaruit ontstond spontaan aandacht voor elkaar, echte aandacht, terwijl we toch onbekenden voor elkaar waren. Dat was een hartverwarmende ervaring.”  Annelies

“Een toegankelijke, warme en aangename Kerst Retraite waar ik tot rust kon komen, genieten en ervaren wat stilte wandelingen zijn! Ontzettend genoten van deze groep mensen en de super begeleiding waarbij je dag en nacht terecht kon.”  Sophie

“De retraite heeft mij een ding geleerd……beter loslaten dan vasthouden. Daar probeer ik nu iets mee te doen.”   Helga

Herfst Wandel Weekend in de Achterhoek (november 2015)

“Lekker bewegen in je eigen stilte, contact maken met jezelf.”  Rob

“Een fijn weekend met de juiste mix van inspanning en ontspanning.” Yvonne

“Avontuurlijke ontdekkingstocht!”  Ankie

Klooster Midweek (november 2015)

“De Klooster Midweek brengt de stilte in je en in die stilte kun je zijn.” Sandra

“Verstillend, waardoor ik uiteindelijk mijn bron van waarde, eigenheid en uniciteit weer kon gaan voelen.” Ellen

“Door deze midweek in het klooster heb ik de rust in mezelf teruggevonden. Het spelen op de vleugel vond ik ook bijzonder om te doen, de muziek naast de intense stilte. Ik kom graag nog eens terug.” Sacha

“Een inspirerende, waardevolle en spirituele ervaring.” Nel

“Wat een boven verwachting mooie fijne ervaring in het klooster! Ik stroom weer, ben verlicht en een stuk kalmer. Meegaan was mijn beste beslissing! Dankjewel :)”  Hilde

“Een mooie reis waarbij ik mezelf en de ander heb ontmoet.” Janine

Kloosterweekend (augustus 2015)

“Ik heb dit weekend als erg plezierig ervaren, heb genoten van de rust, heb mijn hoofd kunnen leegmaken.” Joke

“Fantastisch weekend van bezinning bij en met de zusters van Koningsoord. Een bijzondere ervaring om de rest van mijn leven mee te nemen.” Carla

“Genieten van de rust en de stilte in het klooster, tijdens de wandelingen en yoga- en meditatie sessies. Bij An Paridaen ben je in goede handen en kun je rekenen op excellente verzorging.” Jolanda

“Het kloosterweekend was voor mij weer even tot mezelf komen. Het was een weekend, maar het leek gek genoeg veel langer. Ondanks dat ik helemaal niet gelovig ben opgevoed vond ik logeren in het klooster en bijwonen van de gebedsdiensten heel bijzonder. En wandelen, mediteren en yoga vind ik altijd leuk. Zeker voor herhaling vatbaar!!” Monique

“Het weekend was voor mij: thuiskomen bij mezelf in een prachtige, spirituele omgeving.” Annemiek

Yoga-Meditatie-Wandel weekend (juli 2015)

“Een weekend met een afwisselend programma, leuke mensen, avontuurlijke  en leerzame accommodatie en voortreffelijke maaltijden; de accu weer opgeladen. kortom voor herhaling vatbaar.” Mariëlle

“Alle rust en aandacht voor het wandelen naar jezelf, maar ook het ontmoeten van de ander.” Chris

“Wat heerlijk om in een weekend zoveel buiten te zijn en zo goed verzorgd te worden.” Chantal

“Een geweldige mogelijkheid om even alles los te laten en los te komen uit de dagelijkse sleur.” Korine

“An organiseert, ik schrijf me in met alle vertrouwen en ik doe mijn ogen dicht en geniet!” Taylan

Wandelretraite Pyreneeën (juni 2015)

“Ik heb het geweldig naar mijn zin gehad. Er werd goed voor ons gezorgd. De wandelingen waren ‘stunning’. Wat me vooral is bijgebleven is het gevoel van vrijheid en grote verbondenheid met onze Moeder Aarde.” Liane

Pieterpad Weekend (21-22 maart 2015)

“Een prima georganiseerde korte vakantie met fijne mensen en logerend in een goed verzorgde locatie.” Paula

“Een heerlijk weekend met inspirerende natuur en een groep mensen die helemaal zichzelf kon zijn.” Renée

“Ontspannend en plezierig om nieuwe mensen te leren kennen.” Jan

“Heerlijk ook om zoveel buiten te zijn. Een wandelweekend geeft je een gevoel van vakantie. Al loop je aardig wat kilometers, ik voelde me de dag erna vol energie”. Noortje

Winter-Wandel-Retraite (februari 2015)

“Het weekend was voor mij een heerlijke ervaring, liefdevol en met passie gegeven, waarbij ik alle ruimte kreeg om mijn innerlijk te ontdekken en vrij was in al mijn doen en laten.” Harry

“Het was voor mij een waardevol, liefdevol super verwenweekend.” Kitty

“Ik heb het weekend ervaren als een warm bad waarin ik heerlijk heb kunnen ontspannen!” Mieke

Activiteitenweekend in de Ardennen (april 2014)

“Heerlijk, wat zijn de Ardennen toch mooi. Gelogeerd in een familie hotel, gezellig, lekker eten, veel rust. Een heerlijke groep en ik ga heel graag mee met An. Het is als thuiskomen. In stilte wandelen, iedereen is even welkom, en er hoeft niets. Ja, wandelen natuurlijk en een heerlijk kanotocht, waar ik samen met Peter veel geoefend heb, hoe je vast en weer los kan komen met de kano, daar waar het water laag was. Veel gelachen, ik ben weer helemaal uitgerust en opgeladen. Op naar de volgende wandeling. Dank je wel An.” Yolanda

“In het laatste weekend van april 2014 mocht ik onder leiding van An Paridaen en 6 anderen een aantal dagen wandelen in de Ardennen in de buurt van Nadrin. An had alles geregeld: vervoer, mooie slaapgelegenheid, goed eten, mooie wandelroutes, een kanotocht en zelfs goed weer. Ik heb er enorm van genoten. Mijn batterij was weer helemaal opgeladen. Een aanrader voor iedereen om eens via Wandel Naar Jezelf mee te doen met de door An georganiseerde wandel/activiteiten tochten. — in Nadrin, België.” Peter

Pelgrimstocht Porto – Santiago de Compostela i.s.m. Ben Noorloos van Ben…Onderweg (juni-juli 2014)

“We hebben erg genoten van de pittige, mooie, bijzondere en inspirerende tocht van Porto naar Santiago de Compostela. Bij aankomst haalden we ons compostelaat en waren erg trots op ons allemaal.
An en Ben hebben de tocht geweldig goed georganiseerd en het was een feest om mee te gaan. Wat een mooie natuur en een lieve mensen die Portugezen.
Dank jullie wel An en Ben.
Hartegroet,”

Boukje en Wink

Yoga-Meditatie-Wandelweekend (juli 2014)

“Het was een heerlijk en ontspannen weekend. Super leuk! Ik wil jullie bedanken om dit mogelijk te maken.” Mieke

“Dit weekend was voor mij een energie boost die ik nog niet eerder ervaren heb. Geweldig !!!!!en voor herhaling vatbaar.” Wil

“Even ontsnappen uit de dagelijkse sleur om te genieten van een wereld in rust en stilte.” Joke

Kloosterweekend (augustus 2014)

“Wat ben jij geweldig om een groep mee op reis te nemen waar men rust, stilte, respect, inspiratie en creativiteit ervaart.” Carla 

 “Een inkijk in het kloosterleven met stilte, wandelingen, gebed, yoga en meditatie als basis: een inspirerend en verrijkend weekend.” Ingrid

“Weg van de ruis van het dagelijks leven met behulp van yoga, meditatie, wandelen en deelname aan de gebedsdiensten ben ik bij mijn wezenlijke zelf gekomen.” Paula

“Een bijzonder en inspirerend weekend, dat mij veel rust en nieuwe inzichten heeft gegeven. Een echte aanrader!” Nicole

 

Review over de coaching in het Kloosterweekend:

“Tijdens het Kloosterweekend heb ik een uur coaching genoten. An heeft mij in een uur tijd inzicht en inspiratie gegeven. Ik heb het als zeer deskundig ervaren. Zij schept al snel een vertrouwensband en dat gaf mij de ruimte om open te zijn. Binnen de duur van een uur wist zij al een groot deel van mijn leven. Ik kijk er goed op terug.” Carla

 

Reviews over Pieterpad weekenden:

“Een heerlijke goed georganiseerde korte vakantie, waarin ik mij volledig kon ontspannen en de last van het dagelijks leven los kon laten.” Paula

“Heerlijk zo’n georganiseerd wandel weekend: het enige dat ik hoefde te doen is lopen….ik hoefde nergens aan te denken, de plek waarop ik zou eten en slapen was al geregeld. De groep bleek uitermate aangenaam gezelschap te zijn.” Bernadette

“Al wandelend met An kom je jezelf tegen: een boeiend avontuur in de natuur.” Pamela

“Het weekend was voor mij zeer ontspannend, vol met fijne gesprekken, en gaf mij het gevoel dat ik ongelooflijk gesteund werd.” Harry

“I had a great weekend walking from Sleen to Hardenberg. Beautiful scenery and a wonderful way for this new Dutch resident to see the countryside. Thank you An for being a gracious guide. I loved it! I met some lovely new people too.” Barbara

 

Klooster Midweek (januari 2015):

“Een fijne midweek met veel rust en een afwisselend programma. Ik ben thuis gekomen in mezelf, dat is nieuw. Dank voor deze belangrijke week!” Robert

“Voor mij was het een bijzondere manier om kennis te maken met het leven in een klooster. De sfeer was open, vriendelijk, warm en liberaal. Het verblijf heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Vooroordelen die ik had hebben plaats gemaakt voor diep respect voor mensen die kiezen voor deze vorm van leven en op deze manier een bijdrage leveren aan een betere wereld.” Cara

 

Artikel over het yoga-meditatie-wandelweekend 27-28 juli 2013 door Desiree:

‘Wandel naar jezelf’ vanuit ‘Goed zoals je bent’;
een grondend avontuur in Meppen (Drenthe)

Op zoek naar een weekendje weg om uit een beklemmende thuissituatie te stappen stuitte ik na wat googelen op het yoga-meditatie-wandelweekend dat werd aangeboden door An Paridaen (“Wandel naar jezelf”) in samenwerking met Sjoerd Swart van centrum “Goed zoals je bent”. Het programma, van zaterdagochtend tot zondagmiddag, bood een gevarieerde mix van dagelijkse wandelingen door bos, over heide en zandverstuivingen gecombineerd met yoga en meditatie-oefeningen. Omdat aankomst op vrijdagavond ook mogelijk was benutte ik de optie om 2 nachten uit mijn omgeving weg te zijn.

Per trein verliet ik Amsterdam waarna ik via Zwolle en een ritje met de bus vanaf station Hoogeveen uitstapte bij halte de Driesprong in Meppen. Ik liep de Mepperstraat door naar mijn verblijfsadres op #34 terwijl ik genoot van de stilte en de pracht van krachtig geurende natuur om mij heen.
Het ontvangst door Sjoerd en An was hartelijk. Na een rondleiding door de woonboerderij en de riante tuin met prachtige borders, grote stukken gazon en aan alle kanten omgeven door hoge bomen, zat ik aan de thee op het terras met uitzicht op een karakteristieke houten schuur met rieten dak. Ik voelde mij er thuis. Iets later arriveerden nog 2 deelnemers, we genoten van de zwoele zomeravond terwijl we op luchtige wijze met elkaar kennismaakten.

Er hing regen in de lucht die zaterdagochtend. Na aankomst van de vierde deelnemer startte het programma met een voorstelrondje onder de kastanjeboom. Kort daarna wandelden we naar de boswachterij Gees in de hoop de voorspelde zware regenbuien voor te zijn. Onderweg gaf An zo nu en dan aanwijzingen om ons op te focussen. Bijvoorbeeld op de ademhaling: ‘Neem die waar en accepteer hoe die is’. Terwijl de eerste regendruppels vielen viel er al wandelend een groot deel stress van mij af.
Aangekomen bij de ingang van het bos kondigde An een stiltewandeling aan. Onwennig en in gebarentaal giechelend liepen we achter elkaar, regenjassen kwamen te voorschijn, een paraplu. De wind was luid hoorbaar, de donkerte van het bos nam toe. In de stromende regen stapten we voort, onze aandacht gericht op de ruimte om ons heen, de geuren, het ruizen van de bomen in de toenemende wind. In mij ontstond rust, de wandeling werkte als een meditatieoefening.
Vanwege het toenemende noodweer kozen we de verkorte route waarna we drijfnat terugliepen naar de boerderij, terwijl er gelachen werd om de mankementen van wat een waterdichte regenjas of –cape had moeten zijn.
Het was goed rusten na een warme douche met daarna droge kleren aan. Wat volgde ontspande me nog meer; yogaoefeningen gevolgd door een Tibetaanse meditatie waarbij de zachte stem van An ons begeleidde; ‘Het is goed zoals het is, neem waar wat er in je omgaat en verzet je daar niet tegen. Laat maar gewoon zijn wat er is’.

Een tot in de puntjes verzorgde avondmaaltijd aten we buiten op het terras. De lucht was opgeklaard, de atmosfeer aangenaam warm. Om nog even de benen te strekken wandelden we in stilte door Meppen langs pittoreske Saksische boerderijen naar de Mepperdennen waar een prachtig gelegen vennetje diepe indruk op mij maakte. Wat een wonderschone natuur waar ik doorheen mocht lopen, daar voelde ik me dankbaar voor.
Die avond sloten we af met een vuur in de tuin onder een hemel vol sterren. Ik kroop voldaan, blij en met een warm gevoel van verbondenheid in bed.

De zondag vloog voorbij hoewel ik iedere minuut afzonderlijk intensief heb beleefd. Tussen 8 en 9 beoefenden we een vier-windrichtingen-meditatie wat tijdens het bewegen een diep ontspannen effect op mij had. Ik voelde me echt helemaal los van wat ik thuis had achtergelaten en liep na een zeer smakelijk ontbijt zo onbezorgd als een kind over het Mantingerveld, een prachtig stuk Drents heidegebied. Ook daarbij leidde An ons met tips tijdens een wandeling van ruim 2 uur met een picknick tussendoor. De zon scheen, het effect van ruimte en stilte was ongekend, het delen van bepaalde levensaspecten via een natuurcollage-opdracht op emotioneel gebied zeer indrukwekkend voor mij. Met eenvoudige middelen kwamen we tot kernachtige verbeeldingen van wat in ieders leven speelde op dat moment.

Weer terug op de basis ontdekte ik een hangmat in de tuin waarin ik genoot van het groene bladerdak boven mijn hoofd. Een laatste yoga-meditatiesessie in de buitenlucht sloot het weekend af. Tijdens het inpakken van mijn spullen verbaasde ik me over de ontstane kalmte in mij. Ik voelde oprechte liefde voor mens en natuur zoals ik dat ooit eerder had gekend maar bijna vergeten was. Het sceptische dat ik in het begin nog had – hoezo: wandelen naar jezelf? – was verdwenen, angst voor diepgaande emotionele confrontatie bleek onnodig net als die voor een hoog gehalte aan spirituele zweverigheid was geweest.

Dit weekend zal ik nooit vergeten. Ik ben geïnspireerd thuisgekomen en heb de beoefening van yoga en meditatie weer opgepakt. Ik ben letterlijk op meerdere niveaus in beweging gebracht, mijn zelfbewustzijn is aangescherpt net als mijn zintuiglijk waarnemingsvermogen. En vooral: het weekend heeft me inderdaad dichter bij mezelf gebracht. Mijn kern, waar ik jarenlang van afgedwaald was, is weer tot leven geprikkeld. Zonder mij opgelegde normen ben ik harmonieus thuisgekomen in mezelf. Wat een wonderlijke mix aan wandelen, yoga en meditatie in groepsverband kan doen! En dat mede dankzij de accommodatie op een wonderschone plek in Meppen waarvan de naam nog vaak als een mantra door mij zingt: ‘ik ben goed zoals ik ben’.

Desiree