Pelgrimeren

Pelgrimeren; een manier om je grenzen te verleggen

De mens reist al vanaf het begin van zijn bestaan. De eerste en aanvankelijk enige manier was om al lopend een verder liggend doel te bereiken. Pelgrimeren, wandelenWie reist treedt buiten zijn eigen wereld. Wie buiten zijn eigen wereld treedt ziet andere werelden, en dit heeft vaak een verhelderende werking op ons bewustzijn. We groeien door te reizen. We leren te zien dat er meer is in de wereld dan alleen het leven dat wij zelf leiden. We leren andere landschappen kennen, andere gewoontes van mensen, andere kleuren en geuren, kortom, we vergroten onze eigen wereld door te reizen.

Bezinning; thuiskomen bij jezelf

Maar reizen hoeft niet (ver) weg gaan te zijn. Je kunt ook reizen in jezelf; in gedachten en dromen kun je jezelf buiten je bestaande wereld plaatsen, of door boeken te lezen kom je terecht in de wereld die de schrijver voor je heeft gecreëerd. Ook in muziek kun je de meest prachtige reizen ondernemen zonder uit je stoel te komen.
En wil je je reis combineren met het volgen van en eindigen op een bestemming, dan kan een pelgrimeren een mooie gelegenheid zijn.
Pelgrimeren is een tocht naar een plek van spiritueel belang, met de bedoeling om inzicht te verwerven in je eigen denken en handelen. Om je plaats binnen de maatschappij en de wereld waarin je leeft met afstand te beschouwen. Niet het einddoel van de pelgrimstocht maar de weg ernaar toe is het belangrijkste. De ontberingen die je onderweg tegen kunt komen brengen je op andere plaatsen in jezelf waardoor de reis die je letterlijk onderneemt zich ook van binnen afspeelt. Vooral voor mensen die zich graag verplaatsen, in de natuur willen zijn en uitdagingen aan willen gaan, of dat nou te voet, per fiets, of per bus is, is een pelgrimeren een bijzondere manier om tot jezelf te komen.
Elke tijdsperiode, elke cultuur en elke godsdienst op deze aarde kent het idee van pelgrimeren. De woorden pelgrimstocht en bedevaart worden door elkaar gebruikt maar over het algemeen geldt dat een pelgrimstocht in een minder grote luxe wordt afgelegd en vaak langer is. Pelgrimeren is een traditie binnen alle grote religies.

Pelgrimeren

Pelgrimeren in de christelijke traditie

In de christelijke traditie zijn er drie grote pelgrimsoorden: Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela. Jeruzalem is een gewijde plek vanwege de heilige plaatsen die Jezus zou hebben bezocht, in Rome liggen de graven van de apostelen Petrus en Paulus, en in Santiago zou het graf van de apostel Jacobus zich bevinden. Elk jaar gaan vele duizenden pelgrims op weg naar de Tombe van de Heilige Jacob in Santiago de Compostela. Sint Jacobus of Santiago, is de nationale heilige van Spanje. Hij geldt als een van belangrijkste apostelen en zou in de kapel van Santiago begraven liggen.

Wandel naar Jezelf organiseerde in de zomer van 2014 een voettocht van Porto (Portugal) naar Santiago de Compostela. Op dit moment is nog geen nieuwe pelgrimstocht gepland, maar wandelen met bezinning kan overal, aldus An Paridaen. “Door de gesprekken die we met elkaar hebben is er verdieping, is het alsof we samen op weg zijn, op pelgrimstocht. Vaak lopen we in stilte, we bezoeken een mooie plek of kapel. De deelnemers inspireren elkaar. Aankomen is aankomen bij onszelf, onszelf beter leren kennen in de spiegel met de ander.” Door haar coachkwaliteiten weet An Paridaen verdieping te brengen in het lopen en het samenzijn met elkaar. Een gesprek van een half uur kan al voldoende zijn om bepaalde inzichten te geven waardoor wij onszelf beter leren kennen, ergens volledig vrij mee kunnen zijn. Zie de website Effectcoaching  voor de coach activiteiten van An Paridaen of de pagina Wandelen met bezinning voor haar visie op het wandelen met elkaar.