Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

pelgrimeren in Frankrijk over de Via Podiensis

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk, op weg naar Santiago de Compostella. We lopen van Le Puy-en-Velay door de prachtige Auvergne naar het middeleeuwse Conques. De pelgrimstocht bestaat uit 2 delen die beide of afzonderlijk geboekt kunnen worden. Een schitterende, begeleide pelgrimage met alle ruimte om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

 

Pelgrimeren

Welke intentie je ook hebt met pelgrimeren, het is een heerlijke manier om dichter bij jezelf te komen. Goede gesprekken, verdieping en spiritualiteit, gezelligheid en uitwisseling, landschappen en cultuur, een pelgrimstocht kan je op veel manieren iets brengen. Het is een begeleide tocht met alle ruimte om op eigen tempo, alleen, in stilte of juist met anderen samen op te lopen. 

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk op weg naar Santiago de Compostella. De route staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Deel 1 Le Puy-en-Velay – Aumont-Aubrac 4 t/m 12 september; 8 dagen 6 etappes

Start op zaterdagmiddag 4 september bij de indrukwekkende kathedraal Notre Dame in Le Puy-en-Velay. Hier krijg je je pelgrimspaspoort uitgereikt. Le Puy-en-Velay is een prachtig, door vulkanen ingesloten stadje. We besteden de zondag als extra dag om het fraaie stadje te verkennen. We lopen vanaf maandag 6 september 6 etappes en passeren onder meer het diep in het Centraal Massief ingesneden riviertje de Allier. Onderweg herinneren vele kapelletjes, beelden en stenen kruisen aan Sint Jacobus. Deel 1 eindigt zondagochtend 12 september in het dorpje Aumont-Aubrac.

Deel 2 Aumont-Aubrac – Conques 12 t/m 18 september; 6 dagen 6 etappes

Start op zondagochtend 12 september in Aumont-Aubrac. Ook dit deel bestaat uit 6 etappes. De tocht voert ons door het indrukwekkende prairie-landschap van de Aubrac, langs de rivier de Lot en door enkele dorpjes met het label “Les plus beaux villages de France”.
De tocht eindigt zaterdagochtend 18 september na het ontbijt in het historische Conques.

Ritme van de pelgrimage

Elke dag heeft in principe een vast ritme:

 • 7.00 opstaan, 8.00 ontbijt, 9.00 uur vertrek
 • het eerste uur lopen we in stilte
 • koffie of lunch ergens onderweg
 • uitwisseling van ervaringen
 • diner
 • naar bed

Verdieping

Tijdens onze pelgrimage is er alle tijd voor verdiepende of verhelderende gesprekken over zaken die op dat moment belangrijk voor je zijn, waar je in vast loopt, waar je verandering wilt of waar je simpel een luisterend oor voor wilt. Dit kan een belangrijke waarde toevoegen aan je pelgrimage.

Afstanden en zwaarte

Afstanden variëren tussen 15 en 24 km per dag door middelgebergte (tussen 600 en 1300 m); een goede wandelconditie is vereist. De totale afstand van deel 1 is 103 km en van deel 2 114 km. Het is altijd mogelijk een etappe af te korten of over te slaan; wij zorgen voor jouw vervoer.

Overnachtingen en maaltijden

We overnachten in gîtes d’étapes (herbergen met 2 tot 6-persoonskamers) of in kloosters. ’s-Avonds hebben we onze gezamenlijke maaltijd met andere pelgrims.

Grootte van de groep

De grootte van de groep is minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.

Begeleiding

An Paridaen en Gerard Beltman, beiden ervaren gidsen. An is coach, trainer en organisator van wandeltochten met een bezinningsaspect. An is zeer geoefend in het gecommitteerd luisteren en zorgt voor een veilige omgeving. Gerard zorgt ervoor dat jij de camino op jouw eigen wijze kunt beleven. Hij blijft altijd rustig, bedenkt oplossingen en voorziet je van interessante informatie. Hij is een mensen-mens en vindt het heerlijk om mensen mee te nemen in evenementen waar zijn hart van open gaat.

Bagagevervoer

Dit is mogelijk (max. 10 kilo / € 6 per dag per tas). Reservering en betaling bij inschrijving.

Vervoer

Afhankelijk van je reisplan kunnen wij je specifiek adviseren.

Heen- en terugreis per auto: Le Puy-en-Velay ligt op ruim 1.000 km van Utrecht. Voor pelgrims geldt een gereduceerd parkeertarief in de parkeergarage van Le-Puy.
Heen- en terugreis per openbaar vervoer:
Per Thalys/TGV via Lyons naar St Etienne. Van daar met een lokale trein naar Le Puy (netto reisduur 9 à 10 uur). Info en boeking kan eenvoudig via NS Internationaal of de Treinreiswinkel.
Als je alleen deel 2 loopt: van Le Puy naar Aumont-Aubrac kun je op zondagochtend 12 september de dagelijks rijdende mini-bus nemen.
Terugreis vanaf Aumont-Aubrac of vanaf Conques:
Er rijden dagelijks mini-busjes die je terugbrengen naar Le Puy of naar Figeac. Vanuit deze plaatsen zijn er treinverbindingen naar huis. Het mini-busjes kunnen wij voor je reserveren.

Estaing aan de pelgrimsroute Via Podiensis

inschrijven voor dit evenement

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

Deel 1: 4 t/m 12 sept 2021. Deel 2: 12 t/m 18 sept 2021

pelgrimeren in de Auvergne over de Via Podiensis
 • Meer pelgrimstochten

  Retraites Wandeltochten
 • pelgrimstocht Porto Santiago
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Porto – Santiago

  1 t/m 14 oktober 2021

  VOL We lopen de eeuwenoude pelgrimsroute van Porto in Portugal naar Santiago de Compostella, de camino Portugues. Welk motief je ook hebt, deze pelgrimstocht maakt het mogelijk om de laatste 200 km af te leggen en aan te komen in Santiago. Deze Camino Portugués is rustiger dan de bekende Camino Frances. Ook toeristisch gezien heeft deze pelgrimage veel te bieden. We starten in het fraaie Porto en lopen in 11 etappes naar de kathedraal van Santiago.

  Bekijk evenement
 • pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Porto – Santiago

  29 april t/m 12 mei 2022

  VOLWe lopen de eeuwenoude pelgrimsroute van Porto in Portugal naar Santiago de Compostella, de camino Portugues. Welk motief je ook hebt, deze pelgrimstocht maakt het mogelijk om de laatste 200 km af te leggen en aan te komen in Santiago. Deze Camino Portugués is rustiger dan de bekende Camino Frances. Ook toeristisch gezien heeft deze pelgrimage veel te bieden. We starten in het fraaie Porto en lopen in 11 etappes naar de kathedraal van Santiago.

  Bekijk evenement
 • Retraites Wandeltochten