Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

pelgrimeren in Frankrijk over de Via Podiensis

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk, op weg naar Santiago de Compostella. We lopen deze camino van Le Puy-en-Velay door de prachtige Auvergne naar het middeleeuwse Conques. De georganiseerde pelgrimstocht bestaat uit 12 etappes die ook gedeeltelijk geboekt kan worden. Een schitterende, begeleide pelgrimage met alle ruimte om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen. 

 

Pelgrimeren

Welke intentie je ook hebt met pelgrimeren, het is een heerlijke manier om dichter bij jezelf te komen. Goede gesprekken, verdieping en spiritualiteit, gezelligheid en uitwisseling, landschappen en cultuur, een pelgrimstocht kan je op veel manieren iets brengen. Het is een georganiseerde pelgrimstocht met alle ruimte om op eigen tempo, alleen, in stilte of juist met anderen samen op te lopen. De begeleiders zullen je ondersteunen in jouw intenties voor je pelgrimage.

Hoewel je Deel 1 en Deel 2 apart kunt boeken adviseren wij – voor een intensere pelgrimservaring – om beide delen te lopen. De praktijk wijst uit dat mensen na 6 etappes eigenlijk door willen lopen.

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk op weg naar Santiago de Compostella. De route staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Deel 1 Le Puy-en-Velay – Aumont-Aubrac 3 t/m 11 september; 8 dagen 6 etappes

Start op zaterdagmiddag 3 september bij de indrukwekkende kathedraal Notre Dame in Le Puy-en-Velay. Hier krijg je je pelgrimspaspoort uitgereikt. Le Puy-en-Velay is een prachtig, door vulkanen ingesloten stadje. We besteden de zondag als extra dag om het fraaie stadje te verkennen. We lopen vanaf maandag 5 september 6 etappes en passeren onder meer het diep in het Centraal Massief ingesneden riviertje de Allier. Onderweg herinneren vele kapelletjes, beelden en stenen kruisen aan Sint Jacobus. Deel 1 eindigt zondagochtend 11 september in het dorpje Aumont-Aubrac.

Deel 2 Aumont-Aubrac – Conques 11 t/m 17 september; 6 dagen 6 etappes

Start op zondagochtend 11 september in Aumont-Aubrac. Ook dit deel bestaat uit 6 etappes. De tocht voert ons door het indrukwekkende prairie-landschap van de Aubrac, langs de rivier de Lot en door enkele dorpjes met het label “Les plus beaux villages de France”.
De tocht eindigt zaterdagochtend 17 september na het ontbijt in het historische Conques.

Ritme van de pelgrimage

Elke dag heeft in principe een vast ritme:

 • 7.00 opstaan, 8.00 ontbijt, 9.00 uur vertrek
 • het eerste uur lopen we in stilte
 • koffie of lunch ergens onderweg
 • uitwisseling van ervaringen
 • diner
 • naar bed

Verdieping

Tijdens onze pelgrimage is er alle tijd voor verdiepende of verhelderende gesprekken over zaken die op dat moment belangrijk voor je zijn, waar je in vast loopt, waar je verandering wilt of waar je simpel een luisterend oor voor wilt. We zullen spreuken, vragen en oefeningen aanbieden die je ondersteunen. Dit kan een belangrijke waarde toevoegen aan je pelgrimage.

Afstanden en zwaarte etappes

Afstanden variëren tussen 15 en 24 km per dag door middelgebergte (tussen 600 en 1300 m); een goede wandelconditie en goede wandelschoenen zijn absoluut vereist. Deel 1 zijn wat kortere etappes en is wat lichter; Deel 2 is langer en pittiger. De totale afstand van deel 1 is 103 km en van deel 2 114 km. Het is mogelijk een etappe over te slaan mocht dit voor jou nodig zijn. 

Overnachtingen en maaltijden

We overnachten in gîtes d’étapes (herbergen met 2 tot 6-persoonskamers) of in kloosters. ’s-Avonds hebben we onze gezamenlijke maaltijd met andere pelgrims.

Grootte van de groep

De grootte van de groep is minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.

Begeleiding

De pelgrimstocht wordt begeleid door Annemieke Oost en Jennecke Stradmeijer.

pelgrim Annemieke Oost

Annemieke (1978) is al jaren een bevlogen pelgrim. Als reisleider laat ze je graag proeven van alle mooie dingen die het pelgrimeren met zich meebrengt: eenvoud, ontmoeting, verbinding, verdieping en avontuur. Haar kracht als coach is mensen inspireren en motiveren op hun pad naar meer eigenheid. Ze weet een gastvrije en veilige sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom voelt. Ze ‘reist’ graag met je mee, zodat jij het beste kunt halen uit jouw ontdekkingstocht!

 

Jennecke Stradmeijer

Jennecke (1978) is van jongs af aan geïnteresseerd in mensen en wat hen bezig houdt. Op avontuur, onwetend wat de volgende dag brengt, maakt haar blij. Ze is gegrepen door de magie van het onderweg zijn en wat het kan betekenen voor je persoonlijke leven. Verbinding met mensen is wat haar vervulling geeft.

Na een pelgrimage in 2018 heeft zij een carriėre – switch gemaakt en is zij werkzaam als coach en levenstrainer.

Annemieke en Jennecke hebben samen diverse pelgrimstochten begeleid en vormen samen een inspirerend team!

Bagagevervoer

Dit is mogelijk (max. 10 kilo / € 8,50 per dag per tas). Reservering en betaling bij inschrijving.

Vervoer

Afhankelijk van je reisplan kunnen wij je specifiek adviseren.

Heen- en terugreis per auto: Le Puy-en-Velay ligt op ruim 1.000 km van Utrecht. Voor pelgrims geldt een gereduceerd parkeertarief in de parkeergarage van Le-Puy.
Heen- en terugreis per openbaar vervoer:
Per Thalys/TGV via Lyons naar St Etienne. Van daar met een lokale trein naar Le Puy (netto reisduur 9 à 10 uur). Terugreis vanaf Conques gaat via Figeac / Brive. Info en boeking kan eenvoudig via NS Internationaal of de Treinreiswinkel.

Terugreis vanaf Aumont-Aubrac of vanaf Conques:
Er rijden dagelijks mini-busjes die je terugbrengen naar Le Puy of naar Figeac. Vanuit deze plaatsen zijn er treinverbindingen naar huis. De mini-busjes kunnen wij desgewenst voor je reserveren.

Estaing aan de pelgrimsroute Via Podiensis

inschrijven voor dit evenement

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

Deel 1: 3 t/m 11 sept 2022. Deel 2: 11 t/m 17 sept 2022

pelgrimeren in de Auvergne over de Via Podiensis
 • Meer pelgrimstochten

  Retraites Wandeltochten
 • pelgrimeren naar Santiago
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Porto – Santiago

  14 april t/m 28 april 2023

  VOL We lopen de eeuwenoude pelgrimsroute van Porto in Portugal naar Santiago de Compostella, de camino Portugués. Een reis met verdieping en reflectie. Welke intentie je ook hebt, deze pelgrimstocht maakt het mogelijk om de laatste 240 km af te leggen en aan te komen in Santiago. Deze Camino Portugués is rustiger dan de bekende Camino Frances. Ook toeristisch gezien heeft deze pelgrimage veel te bieden. We starten in het fraaie Porto en lopen in 12 etappes naar de kathedraal van Santiago.

  Bekijk evenement
 • Walk of Wisdom pelgrimstocht
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht ‘Loop je Vrij’ Walk of Wisdom

  12 t/m 17 juni 2023

  Een 6-daagse begeleide pelgrimstocht in Nederland. Ervaar de kracht van ontmoeting, verbinding, verdieping en avontuur. We lopen een prachtige route over de Walk of Wisdom, door een heuvelachtig landschap rondom Nijmegen. Als pelgrim onderweg zijn is een perfecte manier om tot jezelf te komen, te resetten en te ontdekken wat jij echt wilt. We gaan op pad aan de hand van jouw intentie. Onderweg werken we met storytelling, oefeningen, stilte of juist een goed gesprek. Uiteraard ontbreekt het niet aan plezier en genieten! Het is een ervaringsgericht programma waarbij nieuwsgierig zijn en je openstellen voor het onbekende de ingrediënten zijn voor een magische ervaring!

  Bekijk evenement
 • pelgrimeren in Frankrijk over de Via Podiensis
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

  2 t/m 10 sept 2023

  Een pelgrimstocht over de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk, op weg naar Santiago de Compostella. We lopen de Via Podiensis van Le Puy-en-Velay, door de prachtige Auvergne naar het dorpje Aumont-Aubrac. Deze 8-daagse goed verzorgde pelgrimstocht heeft 6 wandel-etappes. Het is een begeleide pelgrimage met alle ruimte voor jezelf en jouw intentie, om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

  Bekijk evenement
 • camino Portugues
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Porto – Santiago

  29 september t/m 13 oktober 2023

  VOL We lopen de eeuwenoude pelgrimsroute van Porto in Portugal naar Santiago de Compostella, de camino Portugués. Een reis met verdieping en reflectie. Welke intentie je ook hebt, deze pelgrimstocht maakt het mogelijk om de laatste 240 km af te leggen en aan te komen in Santiago. Deze Camino Portugués is rustiger dan de bekende Camino Frances. Ook toeristisch gezien heeft deze pelgrimage veel te bieden. We starten in het fraaie Porto en lopen in 12 etappes naar de kathedraal van Santiago.

  Bekijk evenement
 • pelgrimeren in Portugal
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Rota Vicentina Portugal

  4 t/m 11 november 2023

  Pelgrimeren over spectaculair hoge kliffen, met blote voeten over verlaten stranden en af en toe een frisse duik in de oceaan. Begeleid door de geur van dennenbomen, eucalyptus, kruiden en najaarsbloemen. We lopen een week door de ongerepte natuur van de Rota Vicentina in Zuid-Portugal; van oorsprong een pelgrimspad naar Santiago de Compostella. Het ruisen van de golven en de zon op je huid doen wonderen voor lichaam en geest. Deze 8-daagse goed verzorgde, begeleide pelgrimstocht heeft 6 wandel-etappes. Een heerlijke pelgrimage voor wie er echt even helemaal uit wil; een tocht ook met alle ruimte voor jezelf en jouw intentie, om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

  Bekijk evenement
 • Retraites Wandeltochten