Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

pelgrimeren in Frankrijk over de Via Podiensis

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk, op weg naar Santiago de Compostella. We lopen van Le Puy-en-Velay door de prachtige Auvergne naar het middeleeuwse Conques. De pelgrimstocht bestaat uit 2 delen die beide of afzonderlijk geboekt kunnen worden. Een schitterende, begeleide tocht met alle ruimte om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

Pelgrimeren

Welke intentie je ook hebt met pelgrimeren, het is een heerlijke manier om dichter bij jezelf te komen. Goede gesprekken, gezelligheid en uitwisseling, verdieping en spiritualiteit, landschappen en cultuur, een pelgrimstocht kan je op veel manieren iets brengen. Het is een begeleide tocht met alle ruimte om op eigen tempo, alleen, in stilte of juist met anderen samen op te lopen.

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk op weg naar Santiago de Compostella. De route staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Deel 1 Le Puy-en-Velay – Aumont-Aubrac 4 t/m 13 september

Start op zaterdagmiddag 4 september bij de indrukwekkende kathedraal Notre Dame in Le Puy-en-Velay. Hier krijg je je pelgrimspaspoort uitgereikt. Le Puy-en-Velay is een prachtig, door vulkanen ingesloten stadje; we besteden de zondag als extra dag om het fraaie stadje te verkennen. We lopen vanaf maandag 6 september 6 etappes en passeren onder meer het diep in het Centraal Massief ingesneden riviertje de Allier. Onderweg herinneren vele kapelletjes, beelden en stenen kruisen aan Sint Jacobus. Deel 1 eindigt zondagochtend 12 september in het dorpje Aumont-Aubrac.

Deel 2 Aumont-Aubrac – Conques 12 t/m 18 september

Start op zondagochtend 12 september in Aumont-Aubrac. Ook dit deel bestaat uit 6 etappes. De tocht voert ons door het indrukwekkende prairie-landschap van de Aubrac, langs de rivier de Lot en door enkele dorpjes met het label “Les plus beaux villages de France”.
De tocht eindigt zaterdagochtend 18 september na het ontbijt in het historische Conques.

Afstanden en zwaarte

Afstanden variëren tussen 14 en 24 km per dag door middelgebergte (tussen 600 en 1300 m); enige wandelconditie is vereist. De totale afstand van deel 1 is 97 km en van deel 2 117 km. Het is altijd mogelijk een etappe af te korten of over te slaan.

Overnachtingen en maaltijden

We overnachten in gîtes d’étapes (herbergen met 2 tot 6-persoonskamers). In de gîtes hebben we ’s avonds onze gezamenlijke maaltijd met andere pelgrims.

Begeleiding

An Paridaen en Gerard Beltman, beiden ervaren gidsen. An is coach, trainer en organisator van wandeltochten met een bezinningsaspect. An is zeer geoefend in het gecommitteerd luisteren en zorgt voor een veilige omgeving. Gerard zorgt ervoor dat jij de camino op jouw eigen wijze kunt beleven. Hij blijft altijd rustig, bedenkt oplossingen en voorziet je van interessante informatie. Hij is een mensen-mens en vindt het heerlijk om mensen mee te nemen in evenementen waar zijn hart van open gaat.

Bagagevervoer

Dit is mogelijk (max. 10 kilo / € 5 per dag per tas). Reservering en betaling bij inschrijving.

Vervoer

Heen- en terugreis per auto: Le Puy-en-Velay ligt op ruim 1.000 km van Utrecht. Voor pelgrims geldt een gereduceerd parkeertarief in de parkeergarage van Le-Puy.
Heen- en terugreis per openbaar vervoer:
Per Thalys/TGV via Lyons naar St Etienne. Van daar met een lokale trein naar Le Puy (netto reisduur 9 à 10 uur). Info en boeking kan eenvoudig via de Treinreiswinkel of NS Internationaal.
Als je alleen deel 2 loopt: van Le Puy naar Aumont-Aubrac kun je zondagochtend 12 september de dagelijks rijdende mini-bus nemen (ca. € 25).
Terugreis vanaf Aumont-Aubrac of vanaf Conques:
Er rijden dagelijks mini-busjes die je terugbrengen naar Le Puy of naar Figeac. Vanuit deze plaatsen zijn er treinverbindingen naar huis. Het mini-busjes kunnen wij voor je reserveren.

Estaing aan de pelgrimsroute Via Podiensis

Dagprogramma

Een uitgebreide brochure met dagprogramma is binnenkort beschikbaar.

Lees meer

inschrijven voor dit evenement

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

Deel 1: 4 t/m 12 sept 2021. Deel 2: 12 t/m 18 sept 2021

pelgrimeren in de Auvergne over de Via Podiensis
 • Meer pelgrimstochten

  Retraites Wandeltochten
 • pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Porto – Santiago

  28 mei t/m 10 juni 2021

  We lopen de eeuwenoude pelgrimsroute van Porto in Portugal naar Santiago de Compostella, de camino Portugues. Welk motief je ook hebt, deze pelgrimstocht maakt het mogelijk om de laatste 200 km af te leggen en aan te komen in Santiago. Deze Camino Portugués is rustiger dan de bekende Camino Frances. Ook toeristisch gezien heeft deze pelgrimage veel te bieden. We starten in het fraaie Porto en lopen in 11 etappes naar de kathedraal van Santiago.

  Bekijk evenement
 • Retraites Wandeltochten