Retraite

Retraite

Een retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn. Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep met de hulp van een leider/coach gedurende een aantal dagen aan zelfonderzoek te doen, vaak in combinatie met stilte c.q. meditatie.

In de 20e eeuw waren door scholen georganiseerde retraites voor katholieken in Nederland en Vlaanderen heel gewoon. Deze retraites richtten zich op verdieping van geloofsinzichten en -beleving. De laatste decennia worden ook retraites georganiseerd buiten het kader van georganiseerde religies, waarin dan de zin van het bestaan of de persoonlijke verwachtingen in het leven centraal staan.

Wandel naar Jezelf biedt in 2015 weer diverse retraites aan, zowel in Abdij Koningsoord te Oosterbeek bij Arnhem alsook in Centrum ‘Goed zoals je bent’ in Meppen, Drenthe. Een bezinningsweekend  of midweek is een moment van rust en, tijd voor jezelf.

Abdij Koningsoord Entree

Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Koningsoord werd in 1937 in Berkel-Enschot (N.-Br.) gesticht en verhuisde in 2009 naar Arnhem, ten noorden van Oosterbeek. De 27 zusters Trapistinnen behoren tot de cisterciënzerorde en leven volgens de Regel van Sint Benedictus. Doordat het klooster volledig nieuw gebouwd is te Oosterbeek is het een hele aangename plek om te zijn. De zusters zijn, ondanks het feit dat de orde vooral naar binnen toe gericht is, heel vriendelijk en helemaal ‘van deze wereld’. Een verblijf in deze abdij is een weldaad voor lichaam en geest.

Zie Agenda voor de activiteiten in 2015.