Positieve werking yoga en wandelen bij burn-out

positieve werking van yoga bij burnout
Lilian Bensdorp

Lilian Bensdorp

Lilian is yogadocent en natuurcoach. Ze begeleidt mensen individueel en in groepsverband naar een meer ontspannen en evenwichtiger leven

De positieve werking van yoga èn wandelen bij burn-out

Voor mij persoonlijk was een burn-out de reden om met yoga te beginnen. Door een te hoge werkdruk kwam ik op een moment ziek thuis te zitten. Mijn hele lichaam stond stijf van de stress en ik had veel last van hoofdpijn. Ik kon totaal niet met deze stress in mijn lichaam omgaan. Mijn huisarts adviseerde mij om naar yoga te gaan om beter te leren ontspannen.  Na regelmatig yoga te beoefenen ervaarde ik wat yoga met mij deed en kwam ik weer steeds beter in mijn vel te zitten.

Stress klachten

In mijn praktijk voor yoga en coaching zie ik regelmatig mensen met stressklachten. Soms is de stress zo hoog dat mensen zelfs burn-out klachten hebben. Stress is vaak een reden om aan yoga te beginnen of een Natuurcoach te bezoeken.

Je staat er niet alleen voor!

wandeling tijdens yoga weekendUit recent onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt dat een kwart van alle Nederlandse werknemers last heeft van (te) veel stress op het werk. De belangrijkste oorzaak van stress is volgens respondenten de hoeveelheid werk. Tijdsdruk en stress in de privé situatie staan op de tweede en derde plek.

Jij kunt hier verandering in brengen. Gun jezelf de aandacht die je verdient. Hoe je dat kunt doen en hoe ik, yoga en natuurcoaching je hierbij kunnen helpen vertel ik je hieronder.

Verbinding lichaam, adem en geest

Yoga helpt je om weer meer bewust te worden van lichaam, adem en geest. Je leert om je spieren te ontspannen en ervaart het verschil bij spanning en ontspanning. Zo kun je spanning beter loslaten. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de adem. Door je adem te leren observeren, onderzoek je hoe het met je is op dat moment. Je leert om beter naar je lichaam te luisteren, signalen te herkennen en grenzen aan te geven. Zo zal je minder snel in een stressvolle situaties terecht komen.

Door lichaamsbewustzijn en een betere adem geef je jouw geest de ruimte om te ontspannen en tot rust te komen. Je bent je meer bewust van je gedachten en ervaart hierdoor minder storende gedachten, wat je weer ten goede komt bij het verminderen van stress.

Positieve werking natuur

rust en stilte in de tuin van centrum SamayaJaren later ervaarde ik ook de positieve werking van wandelen in de natuur. Het bewust neerzetten van je voeten op de grond en de ritmische manier van wandelen, brengen rust in je hoofd. De natuurlijke omgeving zorgt voor veel minder prikkels van buitenaf. Het ervaren van alle zintuigen, ik vind het heerlijk om buiten te zijn!

In mijn retraites combineer ik daarom heel bewust yoga en wandelen. In de ochtend geef  ik een actievere yogales om het lichaam ‘wakker te maken’, ’s avonds juist een rustige Yin yoga les, Yoga Nidra of meditatie, voor meer ontspanning en een betere nachtrust. In de middag is er dan meer tijd voor een wandeling. Alles is daarbij vrijblijvend en in te vullen naar eigen wens en behoefte, want soms is één yogales en/of wandeling al voldoende voor die dag.

Ben je nieuwsgierig ?

Ervaar je veel stress in het dagelijks leven of zit je in een burn-out en wil je graag leren om met deze stress om te gaan? Je bent van harte welkom bij één van mijn retraites. Kom bijvoorbeeld naar mijn  Yoga meditatie midweek Hof van Kairos Of naar mijn yoga weekend in klooster Samaya. Graag ontmoet ik jou en laat je graag ervaren wat yoga en wandelen met je doet.