Nieuwsbrief WANDEL NAAR JEZELF december 2023 


Beste belangstellende,

Deze foto werd recent gemaakt door Alice Freriks in de kapel van de Willibrords abdij te Doetinchem tijdens een concert. Bij deze abdij houden wij tegenwoordig onze klooster retraites.

Al sinds 2013 organiseert Wandel naar Jezelf retraites in kloosters. liefst in of bij contemplatieve kloosters. Die liggen namelijk in de natuur. De bewoners zijn rust-zoekers. De retraites die wij daar organiseren worden altijd zeer gewaardeerd; retraites met wandelen, yoga en meditatie. Deelnemers laten weten dat ze dit een ideale combinatie vinden. Je bent lekker actief (yoga en wandelen) maar komt ook helemaal tot rust en bij jezelf. Kernwoorden zijn: rust, stilte, zacht aankomen, in beweging zijn, persoonlijke aandacht en spiritualiteit.

Sinds 2022 worden de klooster retraites van WNJ begeleid door Alice Freriks. Alice is helemaal in haar element bij deze activiteit. In haar dagelijks werk bij Staatsbosbeheer draait alles om de natuur. Tijdens het begeleiden van de klooster retraites brengt zij spiritualiteit, aandacht voor de adem, persoonlijke groei en natuurbeleving bij elkaar.


Alice zegt hierover zelf: “Het ‘zijn’ in de natuur en het wandelen brengen je heel dicht bij jezelf. Tijdens het wandelen in stilte staan je zintuigen op scherp: je hoort de vogels zingen, het ruisen van de bomen, je voelt de wind in je gezicht, je ruikt de geuren van het bos. Terwijl je in een bepaalde cadans wandelt, komen je gedachten tot rust. Met behulp van diverse ademtechnieken kom je niet alleen in contact met je gevoelens en emoties, maar merk je ook waar nog spanning zit in je lichaam. Een retraite is een uitgelezen kans om in afzondering te zijn voor spiritueel zelfonderzoek en bezinning. Je trekt je letterlijk terug uit het dagelijks leven. Het geeft je de ruimte om ècht te voelen hoe het met je gaat en wat jij nodig hebt. Tijd is niet belangrijk.”
Alice begeleid weer retraites in maart en juni en november. Zie het aanbod hieronder. 

De overname van Wandel naar Jezelf 
In de nieuwsbrieven van september en oktober besteedden wij ruim aandacht aan de overname van Wandel naar Jezelf. Helaas moeten wij nu laten weten dat de geplande overname per 1 januari a.s. niet doorgaat. Door persoonlijke omstandigheden bij een van de overnamepartners hebben zij zich terug moeten trekken. Dit was natuurlijk een flinke tegenvaller, zo kort voor de feitelijke overname. Maar we hebben het inmiddels ook weer achter ons kunnen laten, een goede oefening in veerkracht! Onze passie om een verschil te maken voor mensen blijft! Wij (Gerard en An) gaan dus door met Wandel naar Jezelf en staan open voor een nieuwe toekomst. Ook de samenwerking met partners is heel vervullend dus dat blijft. In 2024 zullen we ons daar verder voor open stellen. We houden je op de hoogte!!

Ons Programma
Onze website is al aardig gevuld met evenementen voor 2024. Er is overal nog plek. Zo staan er al 2 klooster retraites op; in maart en juni, In juni zal tijdens de retraite de natuurbeleving extra aandacht krijgen.
Voor de pelgrimstocht Rota Vicentina in maart zijn op dit moment nog 4 plekken vrij. In november 2023 hebben Annemieke en Ellen deze tocht voor het eerst georganiseerd en de deelnemers waren bijzonder enthousiast. Een deelneemster zegt hierover het volgende: “Voor mij was dit een geweldige reis naar binnen. Genoten van de prachtige natuur, indrukwekkende kliffen en de heerlijke zeelucht. De pelgrimstocht heeft me rust, overgave en leven in het moment gegeven…….Annemieke en Ellen zetten zich met passie in om deze reis tot een mooie week te maken. Hun persoonlijke aandacht en ervaring, in combinatie met persoonlijke ontwikkeling en groei maken het tot een pelgrimage die je niet wilt missen. Ontzettend fijn om zelf te kunnen lopen en het gezelschap van de groep op te kunnen zoeken, wanneer ik daar behoefte aan had. Het was een mooie reis. Onderweg hebben we kennis gemaakt met de Portugese gastvrijheid en heerlijk gegeten. Gun dit jezelf!” Mooier kan ik het niet zeggen ; – ) (An).
De Via Podiensis die gepland stond voor mei hebben we helaas moeten annuleren. Op dit moment hebben wij daar geen begeleiders voor maar wellicht komt deze schitterende tocht weer terug op de agenda.

Check de evenementen hieronder. 

Spreuk van de maand:

KAARS

Steek een kaars aan in het duister
Laat het licht toe in je hart
Maak je handen niet tot vuisten
Streel maar zacht wat is verhard.

Steek een kaars aan in het duister
En zaai vrede waar je gaat
Strek je armen uit en luister
Naar de mens die naast je staat.

Steek een kaars aan in het duister
Eer wat kwetsbaar is en klein
Ga geduldig tot het uiterst
Laat waar jij bent liefde zijn.

 

                                                  Hein Stufkens

                                                                  
We wensen jou hele mooie feestdagen toe! Het is belangrijk het goede in de wereld te blijven zien. Dat doen wij ook.
 
                                                                                             
 
De evenementen: 

Eindejaarswandeling
Wanneer:
 zaterdag 16 december 2023 VOL
Afstand: 18 km
Een dag om de balans op te maken. Om terug te kijken naar het oude en vooruit te kijken naar het nieuwe. Wat laat je achter en wat neem je mee? We lopen van Bunnik langs de Kromme Rijn en kasteel Rhinouwen via de Uithof door het bosgebied Beerschoten naar Bilthoven. Begeleiding door Annemieke Oost en Ellen Weber. Lees meer

Lang klooster weekend in Abdijhoeve Betlehem (nabij Doetinchem) 
Wanneer:
 7 t/m 10 maart 2024
Afstanden: 6 à 9 km per dag
Een klooster weekend op een fantastische plek. In de bossen bij Doetinchem, nabij kasteel Slangenburg, ligt sinds 1950 de Sint Willibrords abdij. De ernaast gelegen abdijhoeve Betlehem is een ideale plek voor een stilte retraite. We wandelen dagelijks door het mooie Landgoed Slangenburg en beoefenen yoga en meditatie. Lees meer

Rota Vicentina (Fishermen’s Trail) in Zuid Portugal
Wanneer
: 23 t/m 30 maart 2024
Afstanden: gemiddeld 20 km per dag
Dit is een tocht door een schitterend gebied in Zuid-West Portugal voor degene die ook wel houdt van een sportieve uitdaging. Je maakt zowel kennis met de kust als het binnenland, dat nog heel oorspronkelijk is. De tocht wordt begeleid door 2 ervaren gidsen. Een van beide is ook coach. Lees meer

Pelgrimstocht Camino Portugués van Porto naar Santiago de Compostella 
Wanneer: van 12 t/m 26 april 2024
Afstanden :dagelijks rond de 20 km
Nadat we op zaterdag het prachtige Porto hebben verkend lopen we de eerste etappe langs de oceaan. Daarna vervolgen we onze pelgrimstocht over de eeuwenoude binnenlandroute. Eerst door kleinschalig landschap en sfeervolle dorpjes in Portugal. Bij Tui steken we de rivier……  Lees meer

Klooster weekend in Abdijhoeve Betlehem (nabij Doetinchem)
Wanneer:
 14 t/m 16 juni 2024
Afstanden: 6 à 9 km per dag
Een klooster weekend op een fantastische plek. In de bossen bij Doetinchem, nabij kasteel Slangenburg, ligt sinds 1950 de Sint Willibrords abdij. Een ideale plek voor een retraite. Bij deze retraite zal natuurbeleving een grote rol spelen. We wandelen dagelijks door het mooie Landgoed Slangenburg en beoefenen yoga en meditatie. Lees meer

Gepland maar nog niet op de site:
–  21 t/m 25 oktober 2024; wandelretraite op Terschelling (begeleid door An en Gerard)
–  28 nov t/m 1 dec 2024; stilte weekend in abdijhoeve Betlehem (begeleid door Alice)

 

We hopen je (weer) te ontmoeten!
 

Indien je je wenst uit te schrijven voor de nieuwsbrief kun je eenvoudig onderaan op ‘Unsubscribe’ klikken.

Een hartelijke groet,


Mede namens het team, Gerard, Alice, Jennecke, Annemieke en Ellen,

An Paridaen
Wandel naar Jezelf
Tel. 055-5215040  
mob An: 06-47 444 813
mob Gerard: 06-36 174 352
info@wandelnaarjezelf.nl

www.wandelnaarjezelf.nl

Facebook
Linkedin
Instagram