Pelgrimstocht Porto – Santiago

pelgrimstocht Porto Santiago

Een bijzondere pelgrimstocht van Porto naar Santiago de Compostella

VOL Je kunt op een wachtlijst worden geplaatst. Al eeuwenlang maken mensen de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Een reis met verdieping en reflectie. De Camino Portugués maakt het mogelijk om de laatste 240 km af te leggen en aan te komen in Santiago. We starten in het pittoreske Porto en nemen onze tijd om deze stad aan de Douro te verkennen. We lopen eerst een dag langs de kust en vervolgens over de eeuwenoude route door het Portugese binnenland. Je kunt in je eigen tempo lopen. Onderweg zijn talrijke dorpjes met cafés en restaurantjes. Beleef deze bijzondere camino-ervaring in Portugal en Spanje.

Camino Portugués

Vele pelgrimswegen leiden naar Santiago de Compostella maar de Camino Portugués is een van de mooiste. Welke intentie je ook hebt, het lopen van de camino brengt je iets. Het dag in dag uit onderweg zijn wordt vanzelf een spirituele ervaring. Er is aandacht en ondersteuning voor verdieping, persoonlijke ontwikkeling en reflectie. We maken gebruik van spreuken en gedichten, we lopen delen in stilte en uiteraard is de begeleiding er voor je. Je kunt je eigen camino, met jouw intentie lopen terwijl je tegelijk niet alleen op pad bent. Het lopen als pelgrim maakt ontmoetingen met bewoners en andere pelgrims onderweg onvergetelijk. De al eeuwenoude Camino Portugués wint pas de laatste jaren weer aan populariteit en is nog relatief rustig. De pelgrimstocht voert ons over Romeinse wegen en bruggen, langs vele historische kerkjes en door een bijzonder afwisselend platteland.  

Ritme van de pelgrimage

Elke dag heeft in principe een vast ritme:

 • 7.00 opstaan, 8.00 ontbijt, 9.00 uur vertrek
 • het eerste uur lopen we in stilte
 • koffie of lunch ergens onderweg
 • uitwisseling van ervaringen; reflectie
 • diner
 • naar bed

Overnachtingen

We overnachten als pelgrims in eenvoudige maar goede hostels, hotels en herbergen. Afhankelijk van beschikbaarheid slapen we in 2 tot 4-persoons kamers en in enkele gevallen op een slaapzaal met onze groep. Je kunt ervoor kiezen je eigen bagage te dragen òf je kunt bagagevervoer nemen. Eten doen we gezamenlijk in plaatselijke restaurants. Overdag kun je in je eigen tempo lopen. De route is gemarkeerd. Tussendoor, rond lunchtijd of aan het eind van de dag treffen we elkaar weer.

Groepsgrootte

De groep zal uit minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers bestaan. 

Begeleiding

De pelgrimstocht wordt begeleid door Annemieke Oost en Ellen Weber.

pelgrim Annemieke Oost

Annemieke (1978) is al jaren een bevlogen pelgrim. Als reisleider laat ze je graag proeven van alle mooie dingen die het pelgrimeren met zich meebrengt: eenvoud, ontmoeting, verbinding, verdieping en avontuur. Haar kracht als coach is mensen inspireren en motiveren op hun pad naar meer eigenheid. Ze weet een gastvrije en veilige sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom voelt. Ze ‘reist’ graag met je mee, zodat jij het beste kunt halen uit jouw ontdekkingstocht!

begeleider pelgrimstocht Rota Vicentina PortugalEllen (1979) begeleidde jaren verre reizen, voordat zij voor het eerst een pelgrimstocht naar Santiago maakte. Haar doel was; eens even goed nadenken over haar leven. Onderweg ontdekte ze dat het tegenovergestelde gebeurde: door het wandelen ging ze juist uit haar hoofd. Zodra ze de oceaan zag, wist ze zeker: ik zeg mijn vaste kantoorbaan op! Sindsdien is het haar missie om mensen mee naar buiten te nemen, zodat ze de kracht van de natuur en de eenvoud ervaren. In de stilte komen de antwoorden vanzelf. 

Annemieke en Ellen hebben samen diverse pelgrimstochten begeleid en vormen samen een inspirerend team!

Heen- en terugreis

Je kunt een retourticket naar Porto nemen en aan het eind van de pelgrimstocht met de bus van Santiago terug naar Porto  reizen (3 uur). Goed alternatief is een retour-ticket vanaf  Santiago. Meer informatie volgt na aanmelding.

Pontevedra aan pelgrimsroute van Porto naar Santiago

Dagprogramma

Dag 1 en 2 vrijdag 12 april en zaterdag 13 april 2024
Aankomst en kennismaking op vrijdagmiddag 14 april om 17.00 uur. De zaterdag gebruiken we om het mooie Porto te verkennen. Er zijn vele bezienswaardigheden zoals de kathedraal Sé do Porto, de Maria Pia brug, de smalle steegjes in de oude wijk Ribeiro etc. We overnachten in een hostel in het centrum. We halen onze Credencial (pelgrimspaspoort) in de kathedraal. En er is gelegenheid voor een Fado-concert.
Dag 3 Etappe 1 (24 km)
Na een korte busrit naar het startpunt lopen we langs de oceaan naar Vila do Conde. Het is heerlijk wandelen langs de zee, over boulevards, strand en vlonderpaden door de duinen.
Dag 4 Etappe 2 (20 km)
We vervolgen onze camino over de historische binnenland route. We starten in het karakteristieke dorpje Sao Pedro de Rates met koffie in een plaatselijk restaurant. Onze route loopt door eucalyptus bossen naar Barcelos.
Dag 5 Etappe 3 (20 km) 
Via een klimmetje over de Alto de Portela vervolgen we onze camino door kleinschalig landbouwgebied naar Vitorino dos Piâes. We overnachten in een sfeervolle pelgrimsherberg, een bijzondere ervaring.
Dag 6 Etappe 4 (15 km)
Vandaag een korte etappe naar Ponte de Lima, een oude Romeinse vestingstad aan de Rio Lima. Het ademt een middeleeuwse sfeer met o.m. de beroemde brug. We hebben tijd om te genieten en te ontspannen.
Dag 7 Etappe 5 (20 km)
Vandaag een stevige wandeling over het hoogste punt van de Camino Portugues, de Alto de Portela Grande (400 m). Hier hebben we een schitterend uitzicht. We arriveren bij ons pension nabij Rubiaes.
Dag 8 Etappe 6 (22 km)
We lopen door diverse kleine gehuchten tot Valenca, een oude vestingstad. In deze stad kijk je uit over de rivier de Minho. Via een brug met 2 verdiepingen steken we de rivier, tevens de grens, over naar het stadje Tui met fraai middeleeuws centrum.
Dag 9 Etappe 7 (16 km)
We nemen een korte taxirit naar Porriño; hier vervolgen we onze route – met hierin een pittige klim en afdaling – naar het levendige Redondela.
Dag 10 Etappe 8 (21 km)
Vanuit Redondela lopen we verder en hebben mooie uitzichten over Ría de Vigo en passeren het vissersdorpje Arcade. Na enkele klimmetjes wandelen we door een natuurgebied tot Pontevedra.
Dag 11 Etappe 9 (25 km)
We passeren het romaanse kerkje Santa Maria de Alba en de fontein van Tibo. In Caldas de Reis is een warmwaterbron. Heerlijk om je vermoeide voeten in te zetten. We overnachten er in speciale hotelkamers voor pelgrims.
Dag 12 Etappe 10 (21 km)
Een afwisselende tocht vandaag via Pontecesures naar Padrón, de plaats waar het lichaam van Jacobus in Spanje aan land gebracht werd.
Dag 13 Etappe 11 (22 km)
We naderen Santiago. We lopen door landelijk gebied met diverse kleine dorpjes naar O Milladoiro, een voorstadje van Santiago.
Dag 14 Etappe 12 (eind etappe; 9 km)
De laatste, korte etappe voert ons in de ochtend naar de Plaza de Obradoiro, voor de kathedraal van Santiago de Compostella. We zullen om 12.00 uur de pelgrimsmis bijwonen. ‘s Middags is er tijd om met je Credencial vol stempels een Compostolaat op te halen en om Santiago te verkennen. We hebben ons diner en onze overnachting op een bijzondere locatie vlakbij de kathedraal.
Dag 15 Vrijdag 26 april 2024
Na het ontbijt eindigt het georganiseerde programma. Iedereen is vrij om te kiezen hoe je verder gaat.

Lees meer

inschrijven voor dit evenement

Een bijzondere pelgrimstocht van Porto naar Santiago de Compostella

12 april t/m 26 april 2024

pelgrimsdorp Rates
 • Meer pelgrimstochten

  Retraites Wandeltochten
 • Krijtlandpad Zuid Limburg
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Krijtlandpad Zuid-Limburg

  10 t/m 13 oktober 2024

  Een pelgrimstocht voor verdieping en reflectie dicht bij huis! Je hoeft niet naar het buitenland om het pelgrimeren te ervaren. We wandelen 4 dagen door het unieke heuvellandschap van Zuid-Limburg en maken een rondwandeling vanuit de bourgondische stad Maastricht. In 4 etappes lopen we langs de Maas, over holle wegen, door groene glooiende heuvels en over uitgestrekte plateaus. Het pelgrimeren en het zijn in de natuur gaat je helpen om te vertragen en tot rust te komen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor reflectie en om eens wandelend ‘stil te staan’ bij je huidige leven.

  Bekijk evenement
 • pelgrimeren in Frankrijk over de Via Podiensis
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk oktober 2024

  19 t/m 27 oktober 2024

  Een pelgrimstocht over de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk, op weg naar Santiago de Compostella. We lopen de Via Podiensis van Le Puy-en-Velay, door de prachtige Auvergne naar het dorpje Aumont-Aubrac. Deze georganiseerde pelgrimstocht bestaat uit zes etappes. Het is een begeleide pelgrimage met alle ruimte om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

  Bekijk evenement
 • Retraites Wandeltochten