Pelgrimstocht Porto – Santiago

pelgrimstocht Porto Santiago

Een bijzondere pelgrimstocht van Porto naar Santiago de Compostella

VOL Al eeuwenlang maken mensen de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. De Camino Portugués maakt het mogelijk om de laatste 240 km af te leggen en aan te komen in Santiago. We starten in het pittoreske Porto en nemen onze tijd om deze stad aan de Douro te verkennen. We lopen eerst een dag langs de kust en vervolgens over de eeuwenoude route door het Portugese binnenland. Je kunt in je eigen tempo lopen. Onderweg zijn talrijke dorpjes met cafés en restaurantjes. Beleef deze bijzondere camino-ervaring in Portugal en Spanje.

Camino Portugués

VOL Je kunt op een wachtlijst worden geplaatst. Vele pelgrimswegen leiden naar Santiago de Compostella maar de Camino Portugués is een van de mooiste. Welke intentie je ook hebt, het lopen van de camino brengt je iets. Het dag in dag uit onderweg zijn wordt vanzelf een spirituele ervaring. Er is alle ruimte voor bezinning en reflexie. Ter ondersteuning maken we bijvoorbeeld gebruik van spreuken en gedichten en uiteraard is de begeleiding er voor je. Er is alle ruimte om je eigen camino, met jouw intentie te lopen en tegelijk niet alleen op pad te zijn. Het lopen als pelgrim maakt ontmoetingen met bewoners en andere pelgrims onderweg onvergetelijk. De al eeuwenoude Camino Portugués wint pas de laatste jaren weer aan populariteit en is nog relatief rustig. De pelgrimstocht voert ons over Romeinse wegen en bruggen, langs vele historische kerkjes en door een bijzonder afwisselend platteland.  

Ritme van de pelgrimage

Elke dag heeft in principe een vast ritme:

 • 7.00 opstaan, 8.00 ontbijt, 9.00 uur vertrek
 • het eerste uur lopen we in stilte
 • koffie of lunch ergens onderweg
 • uitwisseling van ervaringen; reflexie
 • diner
 • naar bed

Overnachtingen

We overnachten in eenvoudige maar goede hotels, hostels en herbergen. Afhankelijk van beschikbaarheid slapen we in 2 tot 4-persoons kamers. Je kunt ervoor kiezen je eigen bagage te dragen òf je kunt bagagevervoer nemen. Eten doen we gezamenlijk in plaatselijke restaurants. Overdag kun je in je eigen tempo lopen. De route is gemarkeerd. Tussendoor, rond lunchtijd of aan het eind van de dag treffen we elkaar weer.

Groepsgrootte

De groep zal uit minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers bestaan. 

Begeleiding

Gerard-wandelnaarjezelf-camino-portuguesDe pelgrimstocht wordt begeleid door Gerard Beltman. Gerard is een ideale gids en zorgt ervoor dat jij de camino op jouw eigen wijze kunt beleven. Hij blijft altijd rustig, bedenkt oplossingen en voorziet je van interessante informatie. Hij is een mensen-mens en vindt het heerlijk om mensen mee te nemen in evenementen waar zijn hart van open gaat. Verder is Gerard een uitstekend luisteraar en coach.

 

Heen- en terugreis

Je kunt een retourticket naar Porto nemen en aan het eind van de pelgrimstocht met de bus van Santiago terug naar Porto te reizen (3 uur). Ook is Schiphol – Porto en Santiago – Schiphol mogelijk. Meer informatie volgt na aanmelding.

Pontevedra aan pelgrimsroute van Porto naar Santiago

Dagprogramma

Dag 1 en 2 vrijdag 30 sept en zaterdag 1 oktober 2022
Aankomst en kennismaking op vrijdagmiddag 30 september om 18.00 uur. De zaterdag gebruiken we om het mooie Porto te verkennen. Er zijn vele bezienswaardigheden zoals de kathedraal Sé do Porto, de Maria Pia brug, de smalle steegjes in de oude wijk Ribeiro etc. We overnachten in een hostel in het centrum. We halen onze Credencial (pelgrimspaspoort) in de kathedraal. En er is gelegenheid voor een Fado-concert.
Dag 3 Etappe 1 (24 km)
Na een korte busrit naar het startpunt lopen we langs de oceaan naar Vila do Conde. Het is heerlijk wandelen langs de zee, over boulevards, strand en vlonderpaden door de duinen.
Dag 4 Etappe 2 (20 km)
We vervolgen onze camino over de historische binnenland route. We starten in het karakteristieke dorpje Sao Pedro de Rates met een ontbijt in een plaatselijk restaurant. Onze route loopt door eucalyptus bossen naar Barcelos.
Dag 5 Etappe 3 (20 km) 
Via een klimmetje over de Alto de Portela vervolgen we onze camino door kleinschalig landbouwgebied naar Vitorino dos Piâes. We overnachten in een sfeervolle pelgrimsherberg, een bijzondere ervaring.
Dag 6 Etappe 4 (15 km)
Vandaag een korte etappe naar Ponte de Lima, een oude Romeinse vestingstad aan de Rio Lima. Het ademt een middeleeuwse sfeer met o.m. de beroemde brug. We hebben tijd om te genieten en te ontspannen.
Dag 7 Etappe 5 (20 km)
Vandaag een stevige wandeling over het hoogste punt van de Camino Portugues, de Alto de Portela Grande (400 m). Hier hebben we een schitterend uitzicht. We arriveren bij ons pension nabij Rubiaes.
Dag 8 Etappe 6 (22 km)
We lopen door diverse kleine gehuchten tot Valenca, een oude vestingstad. In deze stad kijk je uit over de rivier de Minho. Via een brug met 2 verdiepingen steken we de rivier, tevens de grens, over naar het stadje Tui met fraai middeleeuws centrum.
Dag 9 Etappe 7 (16 km)
We nemen een korte taxirit naar Porriño; hier vervolgen we onze route – met hierin een pittige klim en afdaling – naar het levendige Redondela.
Dag 10 Etappe 8 (21 km)
Vanuit Redondela lopen we verder en hebben mooie uitzichten over Ría de Vigo en passeren het vissersdorpje Arcade. Na enkele klimmetjes wandelen we door een natuurgebied tot Pontevedra.
Dag 12 Etappe 9 (25 km)
We passeren het romaanse kerkje Santa Maria de Alba en de fontein van Tibo. In Caldas de Reis is een warmwaterbron. Heerlijk om je vermoeide voeten in te zetten. We overnachten er in speciale hotelkamers voor pelgrims.
Dag 13 Etappe 10 (21 km)
We lopen eerst 5 km alvorens we ons ontbijt hebben in Esperon. Een afwisselende tocht vandaag via Pontecesures naar Padrón, de plaats waar het lichaam van Jacobus in Spanje aan land gebracht werd.
Dag 14 Etappe 11 (22 km)
We naderen Santiago. We lopen door landelijk gebied met diverse kleine dorpjes naar O Milladoiro, een voorstadje van Santiago.
Dag 15 Etappe 12 (eind etappe; 9 km)
De laatste, korte etappe voert ons in de ochtend naar de Plaza de Obradoiro, voor de kathedraal van Santiago de Compostella. We zullen om 12.00 uur de pelgrimsmis bijwonen. ‘s Middags is er tijd om met je Credencial vol stempels een Compostolaat op te halen en om Santiago te verkennen. We hebben ons diner en onze overnachting op een bijzondere locatie vlakbij de kathedraal.
Dag 16 Vrijdag 14 oktober 2022
Na het ontbijt eindigt het georganiseerde programma. Iedereen is vrij om te kiezen hoe je verder gaat.

Lees meer

inschrijven voor dit evenement

Een bijzondere pelgrimstocht van Porto naar Santiago de Compostella

30 sept t/m 14 oktober 2022

camino portugués langs de kust
 • Meer pelgrimstochten

  Retraites Wandeltochten
 • pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Porto – Santiago

  29 april t/m 12 mei 2022

  VOL We lopen de eeuwenoude pelgrimsroute van Porto in Portugal naar Santiago de Compostella, de camino Portugues. Welk motief je ook hebt, deze pelgrimstocht maakt het mogelijk om de laatste 200 km af te leggen en aan te komen in Santiago. Deze Camino Portugués is rustiger dan de bekende Camino Frances. Ook toeristisch gezien heeft deze pelgrimage veel te bieden. We starten in het fraaie Porto en lopen in 11 etappes naar de kathedraal van Santiago.

  Bekijk evenement
 • Retraites Wandeltochten