Pelgrimstocht Rota Vicentina Portugal

langs de Rota Vicentina Fisherman's Trail

Pelgrimstocht Rota Vicentina

Pelgrimeren over spectaculair hoge kliffen, met blote voeten over verlaten stranden en wie weet, een frisse duik in de oceaan. Omringd door de geur van dennenbomen, eucalyptus, kruiden en voorjaarsbloemen. We lopen een week door de ongerepte natuur van de Rota Vicentina in Zuid-Portugal. Het ruisen van de golven en de najaarszon op je huid doen wonderen voor lichaam en geest. 

De Rota Vicentina is van oorsprong een pelgrimspad naar Santiago de Compostella. In zuidelijke richting echter leidt het pad naar het graf van Sint Vincentius in Cabo Sao Vicente. Het is een heerlijke tocht voor wie op zoek is naar rust, natuur, reflectie en verdieping. Je gaat op pad met twee ervaren reisbegeleiders/pelgrims, die je onderweg inspireren en zorgen voor een veilige sfeer, uitwisseling en verdieping.

Deze 8-daagse pelgrimstocht combineert de Fishermen’s Trail en de historische route in het binnenland. We lopen grotendeels langs de kust over onverharde, oude visserspaden, die pittoreske witte dorpen verbinden met afgelegen baaien. We beginnen en eindigen met een etappe door het glooiende achterland van de regio Alentejo. Deze voert langs uitgestrekte velden met o.a. olijfbomen en kurkeiken. De tijd lijkt hier stil te staan.

We beginnen elke etappe als groep. Onderweg is er alle ruimte voor jezelf en om in je eigen tempo te lopen. Op gezette momenten ontmoeten we elkaar weer en ’s avonds sluiten we gezamenlijk de dag af.

Voor wie is deze pelgrimstocht

Deze begeleide pelgrimstocht is geschikt voor wandelaars met een goede basisconditie. Je loopt over onverharde paden, door mul zand en over rots en grind. Het pad is niet moeilijk, maar fysiek wel uitdagend. Het loopt soms langs steile kliffen, maar je kunt er veilig lopen en vaak uitwijken naar een parallel pad. Zo kun je altijd ontspannen genieten van alle moois onderweg!

Ritme van de pelgrimstocht

Elke dag heeft in principe een vast ritme:

 • 07.30 uur: ontbijt en tassen gepakt
 • 08.15 uur: vertrek
 • 08.30 uur: dagopening en inspiratie voor onderweg. Eventueel lunch inkopen
 • 09.00 uur: eerste uur lopen in stilte, ieder vervolgt zijn weg in eigen tempo, samen of alleen
 • lunch in horeca of picknick onderweg
 • vanaf 15.00 uur: aankomst en incheck in pension
 • 18.30 uur: diner in restaurant
 • afsluiting van de dag.

Overnachtingen en maaltijden

We kiezen onze accommodaties met zorg; karakteristiek, sfeervol en inspirerend. Eenvoudig, maar schoon en comfortabel. We hebben een leuke mix van overnachtingsplekken samengesteld, zodat je iedere dag aangenaam verrast wordt. 

Veelal overnachten we op 2-persoons kamers met aparte bedden, een enkele nacht slapen we op een 4-persoonskamer. We zullen van samenstelling wisselen. Meestal hebben de kamers een eigen badkamer, soms een gedeelde. Beddengoed en handdoeken zijn overal aanwezig. Bijna alle accommodaties beschikken over een huiskamer, tuin en/of dakterras, waar je kunt ontspannen.

Elke dag beginnen we met een goed ontbijt. Langs de route zijn er (gelukkig) weinig horecagelegenheden. Soms kunnen we lunchen in een restaurantje onderweg, maar op de meeste dagen picknicken we op een mooie plek aan zee. ‘s Avonds nemen we je graag mee naar een leuk restaurantje.

Wat deze pelgrimstocht je biedt

 • Frisse wind door je systeem. Een aantal dagen lopen langs de oceaan doet wonderen voor lichaam en geest.
 • Heerlijk wandelweer. Garanties kunnen we natuurlijk niet geven, maar in deze maand zijn er doorgaans aangename temperaturen.
 • Rust en ruimte. We lopen door een natuurreservaat waar geen gemotoriseerd verkeer komt en geen massatoerisme is.
 • Genieten van streekproducten. De regio Alentejo staat bekend om haar goede traditionele keuken; met verse vis en zeevruchten op de menukaart. De wijnen behoren tot de beste van Portugal.
 • Contact met de natuur. Lopen over de kliffen, met blote voeten op het strand, een duik in de oceaan. De geur van naaldbomen, eucalyptus en diverse bloemen en kruiden. De zon op je huid. De sterrenhemel in de nacht. Zinnenprikkelend. 
 • Fysieke uitdaging. Alhoewel de tocht niet moeilijk is, zijn de etappes best pittig. Lopen door het mulle zand maakt de wandeling tot een echte work-out.
 • Om de pittige wandeltochten zo ontspannen mogelijk te maken is bagagevervoer geregeld. Je loopt alleen met een dagrugzak.
 • Reis naar binnen. Onderweg lopen we vaak in stilte. We beginnen de dag met een inspiratie voor onderweg. Aan het einde van de dag delen we onze ervaringen en sluiten we in ontspanning af. Er is altijd ruimte voor een goed (coach) gesprek met onze begeleiders.
 • Een ontspannen afronding; op onze eindbestemming in Odeceixe verblijven we twee nachten, zodat we in alle rust kunnen ervaren wat deze week ons gebracht heeft.     
 • Proeven van de Portugese levensstijl. Kom zelf ervaren hoe ontspannen deze is!

Groepsgrootte

De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.

Begeleiding pelgrimstocht

De pelgrimstocht wordt begeleid door Annemieke Oost en Ellen Weber.

pelgrim Annemieke OostAnnemieke (1978) is al jaren een bevlogen pelgrim. Als reisleider laat ze je graag proeven van alle mooie dingen die het pelgrimeren met zich meebrengt: eenvoud, ontmoeting, verbinding, verdieping en avontuur. Haar kracht als coach is mensen inspireren en motiveren op hun pad naar meer eigenheid. Ze weet een gastvrije en veilige sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom voelt. Ze ‘reist’ graag met je mee, zodat jij het beste kunt halen uit jouw ontdekkingstocht!

begeleider pelgrimstocht Rota Vicentina PortugalEllen (1979) begeleidde jaren verre reizen, voordat zij voor het eerst een pelgrimstocht naar Santiago maakte. Haar doel was; eens even goed nadenken over haar leven. Onderweg ontdekte ze dat het tegenovergestelde gebeurde: door het wandelen ging ze juist uit haar hoofd. Zodra ze de oceaan zag, wist ze zeker: ik zeg mijn vaste kantoorbaan op! Sindsdien is het haar missie om mensen mee naar buiten te nemen, zodat ze de kracht van de natuur en de eenvoud ervaren. In de stilte komen de antwoorden vanzelf. 

pelgrimeren langs de kust in Zuid-Portugal

Dagprogramma

Dag 1 Aankomst in Lissabon

17.00 uur – 19.00 uur welkomstmeeting
19.30 uur samen dineren in de stad

Dag 2 Cercal do Alentejo – Porto Covo

18 kilometer, moeilijkheidsgraad: makkelijk

We reizen per bus in 3 uur tijd naar startpunt Cercal do Alentejo. Na een kopje koffie  lopen we de eerste etappe naar Porto Covo, over de historische route van de Rota Vicentina.

Dag 3 Porto Covo – Vila Nova de Milfontes

20 kilometer, moeilijkheidsgraad: pittig

We wandelen langs de kust, over zandduinen en lage zandstenen kliffen. Het laatste stuk bestaat uit een pad over torenhoge kliffen met spectaculaire uitzichten.

Dag 4 Vila Nova de Milfontes – Almograve

10 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Met een boot steken we Rio Mira over. Afwisselend komen we over hoge versteende zandduinen en kliffen. Een paar keer gaat de route landinwaarts en lopen we door dichte acacia begroeiing afgewisseld met akkers.

Dag 5 Almograve – Zambujeira do Mar

22 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vandaag worden de kliffen steeds hoger en de uitzichten dramatischer. Het visserspad draait landinwaarts en we wandelen door dennenbos voordat we Cavaleiro bereiken. Na dit dorpje passeren we de vuurtoren van Kaap Sardao en wandelen we over honderd meter hoge kliffen.

Dag 6 Zambujeira do Mar – Odeceixe

19 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

Hoog boven de woeste kust genieten we nog een laatste keer van de prachtige uitzichten. Het pad daalt naar het strand van Odeceixe en volgt een aantal kilometer de oever van de rivier voordat we onze eindbestemming bereiken.

Dag 7 Odeceixe

Vandaag maken we een ontspannen wandeling in en rond Odeceixe en genieten we nog een laatste keer van de Portugese keuken. Ook is er gelegenheid om, na een week inspannen, te ontspannen op een van de mooiste stranden langs deze kust. We sluiten af met reflectie: Hoe heb je deze week ervaren? Wat heeft het je gebracht? Wat laat je achter en wat neem je mee naar huis?

Dag 8 Odeceixe

Na het ontbijt eindigt dit arrangement.

 

Lees meer

inschrijven voor dit evenement

Pelgrimstocht Rota Vicentina

23 t/m 30 maart 2024

 • Meer pelgrimstochten

  Retraites Wandeltochten
 • camino Portugues
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Porto – Santiago

  29 september t/m 13 oktober 2023

  VOL We lopen de eeuwenoude pelgrimsroute van Porto in Portugal naar Santiago de Compostella, de camino Portugués. Een reis met verdieping en reflectie. Welke intentie je ook hebt, deze pelgrimstocht maakt het mogelijk om de laatste 240 km af te leggen en aan te komen in Santiago. Deze Camino Portugués is rustiger dan de bekende Camino Frances. Ook toeristisch gezien heeft deze pelgrimage veel te bieden. We starten in het fraaie Porto en lopen in 12 etappes naar de kathedraal van Santiago.

  Bekijk evenement
 • pelgrimeren in Portugal
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Rota Vicentina Portugal

  4 t/m 11 november 2023

  Pelgrimeren over spectaculair hoge kliffen, met blote voeten over verlaten stranden en af en toe een frisse duik in de oceaan. Begeleid door de geur van dennenbomen, eucalyptus, kruiden en najaarsbloemen. We lopen een week door de ongerepte natuur van de Rota Vicentina in Zuid-Portugal; van oorsprong een pelgrimspad naar Santiago de Compostella. Het ruisen van de golven en de zon op je huid doen wonderen voor lichaam en geest. Deze 8-daagse goed verzorgde, begeleide pelgrimstocht heeft 6 wandel-etappes. Een heerlijke pelgrimage voor wie er echt even helemaal uit wil; een tocht ook met alle ruimte voor jezelf en jouw intentie, om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

  Bekijk evenement
 • pelgrimstocht Porto Santiago
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Porto – Santiago

  12 april t/m 26 april 2024

  We lopen de eeuwenoude pelgrimsroute van Porto in Portugal naar Santiago de Compostella, de camino Portugués. Een reis met verdieping en reflectie. Welke intentie je ook hebt, deze pelgrimstocht maakt het mogelijk om de laatste 240 km af te leggen en aan te komen in Santiago. Deze Camino Portugués is rustiger dan de bekende Camino Frances. Ook toeristisch gezien heeft deze pelgrimage veel te bieden. We starten in het fraaie Porto en lopen in 12 etappes naar de kathedraal van Santiago.

  Bekijk evenement
 • uitzicht bij Le Puy-en-Velay op de pelgrimsroute
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

  25 mei t/m 8 juni 2024

  Een pelgrimstocht over de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk, op weg naar Santiago de Compostella. We lopen de Via Podiensis van Le Puy-en-Velay, door de prachtige Auvergne, naar het middeleeuwse Conques. Deze georganiseerde pelgrimstocht bestaat uit 2 delen van in totaal 12 etappes. Het is een begeleide pelgrimage met alle ruimte om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

  Bekijk evenement
 • Walk of Wisdom pelgrimstocht
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht ‘Loop je Vrij’ Walk of Wisdom

  17 t/m 22 juni 2024

  Een 6-daagse begeleide pelgrimstocht in Nederland. Ervaar de kracht van ontmoeting, verbinding, verdieping en avontuur. We lopen een prachtige route over de Walk of Wisdom, door een heuvelachtig landschap rondom Nijmegen. Als pelgrim onderweg zijn is een perfecte manier om tot jezelf te komen, te resetten en te ontdekken wat jij echt wilt. We gaan op pad aan de hand van jouw intentie. Onderweg werken we met storytelling, oefeningen, stilte of juist een goed gesprek. Uiteraard ontbreekt het niet aan plezier en genieten! Het is een ervaringsgericht programma waarbij nieuwsgierig zijn en je openstellen voor het onbekende de ingrediënten zijn voor een magische ervaring!

  Bekijk evenement
 • Retraites Wandeltochten