Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

uitzicht bij Le Puy-en-Velay op de pelgrimsroute

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk, op weg naar Santiago de Compostella.

We lopen een deel van deze camino, van het dorpje Aumont-Aubrac door de prachtige Auvergne naar het middeleeuwse Conques. De georganiseerde pelgrimstocht bestaat uit 6 etappes. Een schitterende, begeleide pelgrimage met alle ruimte om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

De streek waar we doorheen lopen is dunbevolkt en ademt rust en ruimte. Er is geen industrie en massatoerisme en nauwelijks verkeer. We horen vooral de stilte, afgewisseld met natuurgeluiden. Je krijgt een inkijkje in het Franse plattelandsleven. De route is afwisselend ruig en natuurlijk, bosrijk en agrarisch. Het laat een onvergetelijke indruk achter.

 

Pelgrimeren

Welke intentie je ook hebt met pelgrimeren, het is een heerlijke manier om dichter bij jezelf te komen. Goede gesprekken, verdieping en spiritualiteit, gezelligheid en uitwisseling, landschappen en cultuur, een pelgrimstocht kan je op veel manieren iets brengen. Het is een georganiseerde pelgrimstocht met alle ruimte om op eigen tempo, alleen, in stilte of juist met anderen samen op te lopen. De begeleiders zullen je ondersteunen in jouw intenties voor je pelgrimage.

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk op weg naar Santiago de Compostella. We treden in de voetsporen van pelgrims die al gedurende 10 eeuwen deze camino lopen. De pelgrimsroute staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is aan te bevelen om, als je Le Puy-en-Velay niet kent, zelf op eigen gelegenheid in Le Puy-en-Velay te starten en hier een extra dag voor uit te trekken. Le Puy-en-Velay is een kapel Saint Jacques de Rochegude prachtig, door vulkanen ingesloten pelgrimsstadje. Je kunt bijvoorbeeld naar de pelgrimsmis in de kathedraal en de kapel Saint Michel d’Aiguilhe bezoeken.

Aumont-Aubrac – Conques 2 t/m 8 juni 2024; 6 dagen 6 etappes

Start op zondagochtend 2 juni in Aumont-Aubrac. De tocht voert ons door het indrukwekkende prairie-landschap van de Aubrac, langs de rivier de Lot en door enkele dorpjes met het label “Les plus beaux villages de France”.
De tocht eindigt zaterdagochtend 8 juni na het ontbijt in het historische Conques.

Ritme van de pelgrimage

Elke dag heeft in principe een vast ritme:

  • 7.00 opstaan, 8.00 ontbijt, 9.00 uur vertrek
  • dagopening; het eerste uur lopen we in stilte
  • koffie of lunch ergens onderweg
  • diner en dagafsluiting
  • naar bed

Verdieping

Tijdens onze pelgrimage is er alle tijd voor verdiepende of verhelderende gesprekken over zaken die op dat moment belangrijk voor je zijn, waar je in vast loopt, waar je verandering wilt of waar je simpel een luisterend oor voor wilt. We zullen spreuken, vragen en oefeningen aanbieden die je ondersteunen. Dit kan een belangrijke waarde toevoegen aan je pelgrimage.

Afstanden en zwaarte etappes

We lopen dagelijks, zonder rustdag, tussen de 15 en 24 km (met 1 optie van 27 km) door middelgebergte tussen 600 en 1300 m. Het is regelmatig klimmen en dalen, soms steil en op oneffen ondergrond. Een goede wandelconditie en goede wandelschoenen zijn absoluut vereist. Gebruik van nordic walking stokken is heel persoonlijk, toch bevelen wij dit van harte aan op deze tocht.

Overnachtingen en maaltijden

We overnachten in gîtes d’étapes (herbergen met 2 tot 6-persoonskamers) of in kloosters. ’s-Avonds hebben we onze gezamenlijke maaltijd met andere pelgrims.

Grootte van de groep

De grootte van de groep is minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.

Begeleiding

De pelgrimstocht wordt begeleid door Annemieke Oost en Jennecke Stradmeijer.

Annemieke (1978) is al jaren een bevlogen pelgrim. Als reisleider laat ze je graag proeven van alle mooie dingen die het pelgrimeren met zich meebrengt: eenvoud, ontmoeting, verbinding, verdieping en avontuur. Haar kracht als coach is mensen inspireren en motiveren op hun pad naar meer eigenheid. Ze weet een gastvrije en veilige sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom voelt. Ze ‘reist’ graag met je mee, zodat jij het beste kunt halen uit jouw ontdekkingstocht!

Jennecke (1978) is van jongs af aan geïnteresseerd in mensen en wat hen bezig houdt. Op avontuur, onwetend wat de volgende dag brengt, maakt haar blij. Ze is gegrepen door de magie van het onderweg zijn en wat het kan betekenen voor je persoonlijke leven. Verbinding met mensen is wat haar vervulling geeft.
Na een pelgrimage in 2018 heeft zij een carriėre-switch gemaakt en is zij werkzaam als coach en levenstrainer.

Annemieke en Jennecke hebben samen diverse pelgrimstochten begeleid en vormen samen een inspirerend team!

Bagage

Als je je rugzak zelf draagt is het advies om maximaal 7 à 8 kilo te dragen. Na aanmelding ontvang je een uitgebreide checklist/ paklijst. Als je wilt kunnen we ook bagagevervoer voor je regelen. De kosten hiervoor ca € 8,50,- per dag (prijs onder voorbehoud).  Reservering en betaling bij inschrijving.

Vervoer

Afhankelijk van je reisplan kunnen wij je specifiek adviseren.

Heen- en terugreis per auto:Route Via Podiensis
Aumont-Aubrac ligt op ruim 1.000 km van Utrecht. Vanuit Conques neem je een mini-busje terug naar Aumont-Aubrac.

Heen- en terugreis per openbaar vervoer:
Info en boeking kan eenvoudig via NS Internationaal, de Treinreiswinkel of via Thalys.
De heenreis gaat per Thalys/TGV via Lyons naar St Etienne. Van daar met een lokale trein naar Le Puy (netto reisduur 9 à 10). Hier neem je een extra overnachting om de volgende dag, zondag 2 juni, een mini-busje naar Aumont-Aubrac te nemen.

Terugreis vanaf Conques: met het mini-busje naar Figeac en vervolgens per trein via Brive.  Je hebt een extra overnachting in Brive.
De mini-busjes kunnen wij desgewenst voor je reserveren.

Estaing aan de pelgrimsroute Via Podiensis

Dagprogramma

Zondag 2 juni

Etappe 1; 18 km. We verzamelen om 10.00 uur. Je krijgt een lunchpakket mee. We lopen door de Aubrac, een uitgestrekte, ongerepte hoogvlakte van graniet en basalt met schilderachtige weilanden met stenen muurtjes. Na 7 km hebben we een koffieadres. Onze overnachting is in een gite midden op de prairie van de Aubrac.

Maandag 3 juni 

Etappe 2; 27 km. Je krijgt een lunchpakket mee. Het is de langste etappe! De mogelijkheid bestaat om de eerste 10 km met een mini-busje (kosten niet-inbegrepen) af te leggen naar het dorp Nasbinals. In Nasbinals kan eenieder inkopen doen. Onze pelgrimsweg voert door het adembenemende landschap van de Aubrac en we genieten van weidse vergezichten. Op 1.300 m hoogte passeren we het dorpje Aubrac met horeca. We dalen af naar het sfeervolle dorpje St.-Chély-d’Aubrac op 800 m hoogte.

 Dinsdag 4 juni

Etappe 3; 17 km. Je krijgt een lunchpakket mee. We verlaten nu definitief het plateau van de Aubrac. Door bosrijk gebied dalen we geleidelijk af. In Lestrade na 7 km is er koffie. We arriveren in het middeleeuwse St-Côme-d’Olt aan de rivier de Lot. We overnachten op een bijzondere locatie op 1 km van het dorp.

 Woensdag 5 juni

Etappe 4; 24 km. Je krijgt een lunchpakket mee. We steken de Lot over en lopen parallel aan de rivier richting Espalion. Het is een pittige etappe met enkele stevige klimmetjes in de heuvels. De typisch streekeigen bouwstijl van huizen en boerderijen is opvallend. We gaan verder langs de Lot en arriveren in Estaing, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. We overnachten in een gîte d’étape aan de Lot.

 Donderdag 6 juni

Etappe 5; 15 km. Je krijgt een lunchpakket mee. Na 4 kilometer klimmen we van 300 m naar 600 m hoogte en verlaten het dal van de Lot. In kleinschalig boerenland lopen we naar het dorpje Golinhac. We overnachten in de gîte nabij het dorpje en hebben onze pelgrimsmaaltijd in het restaurant van het dorp.

 Vrijdag 7 juni

Etappe 6; 23 km. Je krijgt een lunchpakket mee. De (stevige) slot etappe naar Conques! We dalen eerst over 10 km heel geleidelijk af naar het dorpje Espeyrac. Hier hebben we onze koffie/thee pauze. We lopen door kleinschalige landerijen, alles bijzonder rustig en stil. We krijgen een finale klim naar ca 600 m hoogte alvorens pittig af te dalen naar het Romaanse Conques (290 m). We overnachten op een bijzondere locatie naast de Abdij Sainte Foy. Na het diner is er een pelgrims-mis in de abdijkerk.

 Zaterdag 8 juni

Einde van de pelgrimstocht. Na het ontbijt nemen we afscheid.

Lees meer

inschrijven voor dit evenement

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

2 juni t/m 8 juni 2023

pelgrimeren in de Auvergne over de Via Podiensis