Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

pelgrimeren in Frankrijk over de Via Podiensis

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

VOL Je kunt op een reservelijst worden geplaatst. De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk, op weg naar Santiago de Compostella. We lopen deze 6-daagse camino van Le Puy-en-Velay door de prachtige Auvergne naar het dorpje Aumont-Aubrac. Een schitterende, goed verzorgde pelgrimage met alle ruimte voor bezinning en reflectie. ‘Le Chemin’ of ‘Camino’ betekent ‘levensweg’. Ter ondersteuning hiervan maken we gebruik van spreuken, gedichten, oefeningen en uiteraard is de begeleiding er voor je om mee uit te kunnen wisselen. Een pelgrimservaring met een bijzondere meerwaarde! Je loopt je eigen camino, met jouw intentie en tegelijk loop je niet alleen.

 

Pelgrimeren

Welke intentie je ook hebt met pelgrimeren, het is een heerlijke manier om dichter bij jezelf te komen. Goede gesprekken, verdieping en spiritualiteit, gezelligheid, uitwisseling, landschappen en cultuur, een pelgrimstocht kan je op veel manieren iets brengen. Het is een georganiseerde pelgrimstocht met alle ruimte om op eigen tempo, alleen, in stilte of juist met anderen samen op te lopen. De begeleiders zullen je ondersteunen in jouw intenties voor je pelgrimage.

In 2023 lopen wij in 6 etappes van Le Puy-en-Velay naar Aumont-Aubrac. In 2024 zullen wij ook de hierop aansluitende 6 etappes van Aumont-Aubrac naar het middeleeuwse Conques aanbieden. 

 Hoewel in Nederland minder bekend: de Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk op weg naar Santiago de Compostella. De route staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Le Puy-en-Velay – Aumont-Aubrac 2 t/m 10 september; 8 dagen 6 etappes

Start op zaterdagmiddag 2 september bij de indrukwekkende kathedraal Notre Dame in Le Puy-en-Velay. Hier krijg je je pelgrimspaspoort uitgereikt. Le Puy-en-Velay is een prachtig, door vulkanen ingesloten stadje. We besteden de zondag als extra dag om het fraaie stadje te verkennen. We lopen vanaf maandag 4 september 6 etappes en passeren onder meer het diep in het Centraal Massief ingesneden riviertje de Allier. Onderweg herinneren vele kapelletjes, beelden en stenen kruisen aan Sint Jacobus. We eindigen zondagochtend 10 september in het dorpje Aumont-Aubrac.

Ritme van de pelgrimage

Elke dag heeft in principe een vast ritme:

 • 7.00 opstaan, 8.00 ontbijt, 9.00 uur vertrek
 • het eerste uur lopen we in stilte
 • koffie of lunch ergens onderweg
 • uitwisseling van ervaringen
 • diner
 • naar bed

Verdieping

Tijdens onze pelgrimage is er alle tijd voor verdiepende of verhelderende gesprekken over zaken die op dat moment belangrijk voor je zijn, waar je in vast loopt, waar je verandering wilt of waar je simpel een luisterend oor voor wilt. We zullen spreuken, vragen en oefeningen aanbieden die je ondersteunen. Dit kan een belangrijke waarde toevoegen aan je pelgrimage.

Afstanden en zwaarte etappes

Afstanden variëren tussen 15 en 24 km per dag door middelgebergte (tussen 600 en 1300 m); een goede wandelconditie en goede wandelschoenen zijn absoluut vereist. De totale afstand is 103 km. Het is mogelijk een etappe over te slaan mocht dit voor jou nodig zijn. 

Overnachtingen en maaltijden

We overnachten in gîtes d’étapes (herbergen met 2 tot 6-persoonskamers). ’s-Avonds hebben we onze gezamenlijke maaltijd met andere pelgrims.

Grootte van de groep

De grootte van de groep is minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.

Begeleiding

De pelgrimstocht wordt begeleid door Annemieke Oost en Jennecke Stradmeijer.

pelgrim Annemieke Oost

Annemieke (1978) is al jaren een bevlogen pelgrim. Als reisleider laat ze je graag proeven van alle mooie dingen die het pelgrimeren met zich meebrengt: eenvoud, ontmoeting, verbinding, verdieping en avontuur. Haar kracht als coach is mensen inspireren en motiveren op hun pad naar meer eigenheid. Ze weet een gastvrije en veilige sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom voelt. Ze ‘reist’ graag met je mee, zodat jij het beste kunt halen uit jouw ontdekkingstocht!

 

Jennecke Stradmeijer

Jennecke (1978) is van jongs af aan geïnteresseerd in mensen en wat hen bezig houdt. Op avontuur, onwetend wat de volgende dag brengt, maakt haar blij. Ze is gegrepen door de magie van het onderweg zijn en wat het kan betekenen voor je persoonlijke leven. Verbinding met mensen is wat haar vervulling geeft.

Na een pelgrimage in 2018 heeft zij een carriėre – switch gemaakt en is zij werkzaam als coach en levenstrainer.

Annemieke en Jennecke hebben samen diverse pelgrimstochten begeleid en vormen samen een inspirerend team!

Bagagevervoer

Dit is mogelijk (max. 10 kilo / ca. € 9 per dag per tas). Reservering en betaling bij inschrijving. Prijs kan variëren afhankelijk van dan geldende tarieven van vervoerder.

Vervoer

De bestemming is uitstekend per trein of auto te bereiken. Afhankelijk van je reisplan kunnen wij je specifiek adviseren.

Heen- en terugreis per auto: Le Puy-en-Velay ligt op ruim 1.000 km van Utrecht. Voor pelgrims geldt een gereduceerd parkeertarief in de parkeergarage van Le-Puy.
Heen- en terugreis per openbaar vervoer:
Per Thalys/TGV via Lyons naar St Etienne. Van daar met een lokale trein naar Le Puy (netto reisduur 9 à 10 uur). Info en boeking kan eenvoudig via NS Internationaal of de Treinreiswinkel.

Terugreis vanaf Aumont-Aubrac:
Er rijden dagelijks mini-busjes die je terugbrengen naar Le Puy. Een mini-bus kunnen wij desgewenst voor je reserveren.

pelgrimeren over de Via Podiensis

inschrijven voor dit evenement

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

2 t/m 10 sept 2023

pelgrimeren in de Auvergne over de Via Podiensis
 • Meer pelgrimstochten

  Retraites Wandeltochten
 • Krijtlandpad Zuid Limburg
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Krijtlandpad Zuid-Limburg

  10 t/m 13 oktober 2024

  Een pelgrimstocht voor verdieping en reflectie dicht bij huis! Je hoeft niet naar het buitenland om het pelgrimeren te ervaren. We wandelen 4 dagen door het unieke heuvellandschap van Zuid-Limburg en maken een rondwandeling vanuit de bourgondische stad Maastricht. In 4 etappes lopen we langs de Maas, over holle wegen, door groene glooiende heuvels en over uitgestrekte plateaus. Het pelgrimeren en het zijn in de natuur gaat je helpen om te vertragen en tot rust te komen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor reflectie en om eens wandelend ‘stil te staan’ bij je huidige leven.

  Bekijk evenement
 • Retraites Wandeltochten