Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk oktober 2024

pelgrimeren in Frankrijk over de Via Podiensis

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk, op weg naar Santiago de Compostella. We lopen deze 9-daagse camino van Le Puy-en-Velay door de prachtige Auvergne naar Aumont-Aubrac. De georganiseerde pelgrimstocht bestaat uit zes etappes. Een schitterende, begeleide pelgrimage met alle ruimte om stukken alleen in je eigen tempo te lopen of om samen met anderen op te lopen. 

 

Pelgrimeren

Welke intentie je ook hebt met pelgrimeren, het is een heerlijke manier om dichter bij jezelf te komen. Goede gesprekken, verdieping, ontmoetingen met gezelligheid en uitwisseling, spiritualiteit, landschappen en cultuur; een pelgrimstocht kan je op veel manieren iets brengen. Het is een georganiseerde pelgrimstocht met alle ruimte om in je eigen tempo in stilte te lopen of juist stukken samen te wandelen. 

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk op weg naar Santiago de Compostella. De route staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Le Puy-en-Velay – Aumont-Aubrac: 9 dagen 6 etappes

Start op zaterdagmiddag 19 oktober 2024 bij de indrukwekkende kathedraal Notre Dame in Le Puy-en-Velay. Hier ontvang je je pelgrimspaspoort. Le Puy-en-Velay is een prachtig stadje dat door vulkanen is ingesloten. We besteden de zondag als extra dag om het fraaie stadje te verkennen en elkaar te leren kennen. We lopen vanaf maandag zes etappes en passeren het riviertje de Allier, diep ingesneden in het Centraal Massief. Onderweg herinneren de vele kapelletjes, beelden en stenen kruisen ons aan Sint Jacobus. Op zondagochtend 27 oktober eindigt onze tocht in het dorpje Aumont-Aubrac.

Ritme van de pelgrimage

Elke dag heeft in principe een vast ritme:

 • 7.00 opstaan, 8.00 ontbijt, 9.00 uur vertrek
 • na de gezamenlijke dagstart lopen we het eerste uur in stilte
 • koffie of lunch ergens onderweg
 • uitwisseling van ervaringen
 • diner in onze herberg
 • naar bed

Yoga en inspiratie

Tijdens onze pelgrimstocht is er alle tijd voor gesprekken over zaken die op dat moment belangrijk voor je zijn, waar je ook maar een luisterend oor voor wilt. Elke dag starten we gezamenlijk, waarin de begeleider laagdrempelige yoga-oefeningen aanbiedt om wat meer uit je hoofd en in je lichaam te komen. Sommige oefeningen maken je rug lekker los na het lopen, andere dragen bij aan het vertragen of verstillen of wakkeren juist het vuurtje aan om je op te peppen voor de laatste kilometers. Ook komen er gedichten en vragen voorbij waarmee je geïnspireerd op pad kunt.

Afstanden en zwaarte etappes

Afstanden variëren tussen 15 en 21 km per dag door middelgebergte (tussen 600 en 1300 m). Een goede wandelconditie en goede wandelschoenen zijn absoluut vereist. De totale afstand is 103 km. Het is mogelijk om een etappe over te slaan mocht dit voor jou nodig zijn. 

Overnachtingen en maaltijden

We overnachten in gîtes d’étapes (herbergen met 2 tot 6-persoonskamers) of in kloosters. ’s-Avonds eten we onze gezamenlijke maaltijd met andere pelgrims.

Grootte van de groep

De grootte van de groep is minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.

Begeleiding

Ellen Weber reisbegeleiderDe pelgrimstocht wordt begeleid door Ellen Weber, die eerder de camino Portugues van Porto naar Santiago en de Rota Vicentina begeleidde voor Wandel naar Jezelf.

Voordat Ellen Weber (1979) voor het eerst een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella maakte, begeleidde ze verre reizen in Latijns-Amerika. Doel van haar pelgrimage: eens even goed nadenken over haar leven. Onderweg ontdekte ze dat het tegenovergestelde gebeurde: door het wandelen ging ze juist uit haar hoofd. “Zodra ik de oceaan zag, wist ik het zeker: ik zeg mijn vaste baan op! Sindsdien is het mijn missie om mensen mee naar buiten te nemen, zodat mensen de kracht van de natuur en de eenvoud kunnen ervaren. In de stilte komen de antwoorden vanzelf.”

Dit jaar startte Ellen met een opleiding tot Dru Yoga docent. “Het is heerlijk om je lichaam voor het wandelen lekker los te schudden of te zwaaien, zodat je alvast wat meer in je lijf komt. Doe je ook mee?”  

Bagagevervoer

Dit is mogelijk (max. 10 kilo / € 9 per dag per tas). Reservering en betaling bij inschrijving.

Vervoer

De bestemming is uitstekend per trein of auto te bereiken. Afhankelijk van je reisplan kunnen wij je specifiek adviseren.

Heen- en terugreis per auto: Le Puy-en-Velay ligt op ruim 1.000 km van Utrecht. Voor pelgrims geldt een gereduceerd parkeertarief in de parkeergarage van Le-Puy.
Heen- en terugreis per openbaar vervoer:
Per Thalys/TGV via Lyons naar St Etienne. Van daar met een lokale trein naar Le Puy (netto reisduur 9 à 10 uur). Terugreis vanaf Conques gaat via Figeac / Brive. Info en boeking kan eenvoudig via NS Internationaal of de Treinreiswinkel.

Terugreis vanaf Aumont-Aubrac:
Er rijden dagelijks mini-busjes die je (terug)brengen naar Le Puy of naar Figeac. Vanuit deze plaatsen zijn er treinverbindingen naar huis. De mini-bus kunnen wij desgewenst voor je reserveren.

pelgrimeren over de Via Podiensis

inschrijven voor dit evenement

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

19 t/m 27 oktober 2024

pelgrimeren in de Auvergne over de Via Podiensis
 • Meer pelgrimstochten

  Retraites Wandeltochten
 • Krijtlandpad Zuid Limburg
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Krijtlandpad Zuid-Limburg

  10 t/m 13 oktober 2024

  Een pelgrimstocht voor verdieping en reflectie dicht bij huis! Je hoeft niet naar het buitenland om het pelgrimeren te ervaren. We wandelen 4 dagen door het unieke heuvellandschap van Zuid-Limburg en maken een rondwandeling vanuit de bourgondische stad Maastricht. In 4 etappes lopen we langs de Maas, over holle wegen, door groene glooiende heuvels en over uitgestrekte plateaus. Het pelgrimeren en het zijn in de natuur gaat je helpen om te vertragen en tot rust te komen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor reflectie en om eens wandelend ‘stil te staan’ bij je huidige leven.

  Bekijk evenement
 • Retraites Wandeltochten