Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

uitzicht bij Le Puy-en-Velay op de pelgrimsroute

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk, op weg naar Santiago de Compostella. We lopen deze camino van Le Puy-en-Velay door de prachtige Auvergne naar het middeleeuwse Conques. De georganiseerde pelgrimstocht bestaat uit 12 etappes die ook gedeeltelijk geboekt kan worden. Een schitterende, begeleide pelgrimage met alle ruimte om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

De streek waar we doorheen lopen is dunbevolkt en ademt rust en ruimte. Er is geen industrie en massatoerisme en nauwelijks verkeer. We horen vooral de stilte, afgewisseld met natuurgeluiden. Je krijgt een inkijkje in het Franse plattelandsleven. De route is afwisselend ruig en natuurlijk, bosrijk en agrarisch. Het laat een onvergetelijke indruk achter.

 

Pelgrimeren

Welke intentie je ook hebt met pelgrimeren, het is een heerlijke manier om dichter bij jezelf te komen. Goede gesprekken, verdieping en spiritualiteit, gezelligheid en uitwisseling, landschappen en cultuur, een pelgrimstocht kan je op veel manieren iets brengen. Het is een georganiseerde pelgrimstocht met alle ruimte om op eigen tempo, alleen, in stilte of juist met anderen samen op te lopen. De begeleiders zullen je ondersteunen in jouw intenties voor je pelgrimage.

Hoewel je Deel 1 en Deel 2 apart kunt boeken adviseren wij van harte  – voor een intense pelgrimservaring – om beide delen te lopen. De praktijk wijst ook uit dat mensen na 6 etappes eigenlijk door willen lopen.

De Via Podiensis is de oudste en een van de mooiste pelgrimsroutes door Frankrijk op weg naar Santiago de Compostella. We treden in de voetsporen van pelgrims die al gedurende 10 eeuwen deze camino lopen. De pelgrimsroute staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Deel 1 Le Puy-en-Velay – Aumont-Aubrac 25 mei t/m 2 juni 2024; 8 dagen 6 etappes

Start op zaterdagmiddag 25 mei bij de indrukwekkende kathedraal Notre Dame in Le Puy-en-Velay. Hier krijg je je pelgrimspaspoort uitgereikt. Le Puy-en-Velay is een kapel Saint Jacques de Rochegude prachtig, door vulkanen ingesloten stadje. We besteden de zondag als extra dag om het fraaie stadje te verkennen. Maandag 27 mei starten we ’s morgens vroeg onze camino met een pelgrimsmis in de kathedraal. We laten Le Puy-en-Velay achter ons en treden in de voetsporen van klimmen naar de hoogvlakte. We passeren we onder meer het diep in het Centraal Massief ingesneden riviertje de Allier. Onderweg herinneren vele kapelletjes, beelden en stenen kruisen aan Sint Jacobus.  Deel 1 eindigt zondagochtend 2 juni in het dorpje Aumont-Aubrac.

Deel 2 Aumont-Aubrac – Conques 2 t/m 8 juni 2024; 6 dagen 6 etappes

Start op zondagochtend 2 juni in Aumont-Aubrac. Ook dit deel bestaat uit 6 etappes. De tocht voert ons door het indrukwekkende prairie-landschap van de Aubrac, langs de rivier de Lot en door enkele dorpjes met het label “Les plus beaux villages de France”.
De tocht eindigt zaterdagochtend 8 juni na het ontbijt in het historische Conques.

Lees voor een uitvoerige beschrijving onze uitgebreide brochure!

Ritme van de pelgrimage

Elke dag heeft in principe een vast ritme:

 • 7.00 opstaan, 8.00 ontbijt, 9.00 uur vertrek
 • dagopening; het eerste uur lopen we in stilte
 • koffie of lunch ergens onderweg
 • diner en dagafsluiting
 • naar bed

Verdieping

Tijdens onze pelgrimage is er alle tijd voor verdiepende of verhelderende gesprekken over zaken die op dat moment belangrijk voor je zijn, waar je in vast loopt, waar je verandering wilt of waar je simpel een luisterend oor voor wilt. We zullen spreuken, vragen en oefeningen aanbieden die je ondersteunen. Dit kan een belangrijke waarde toevoegen aan je pelgrimage.

Afstanden en zwaarte etappes

We lopen dagelijks, zonder rustdag, tussen de 15 en 24 km (1 dag 27 km) door middelgebergte tussen 600 en 1300 m. Het is regelmatig klimmen en dalen, soms steil en op oneffen ondergrond. Een goede wandelconditie en goede wandelschoenen zijn absoluut vereist. Gebruik van nordic walking stokken is heel persoonlijk, toch bevelen wij dit van harte aan op deze tocht.

Overnachtingen en maaltijden

We overnachten in gîtes d’étapes (herbergen met 2 tot 6-persoonskamers) of in kloosters. ’s-Avonds hebben we onze gezamenlijke maaltijd met andere pelgrims.

Grootte van de groep

De grootte van de groep is minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.

Begeleiding

De pelgrimstocht wordt begeleid door Annemieke Oost en Jennecke Stradmeijer.

Annemieke (1978) is al jaren een bevlogen pelgrim. Als reisleider laat ze je graag proeven van alle mooie dingen die het pelgrimeren met zich meebrengt: eenvoud, ontmoeting, verbinding, verdieping en avontuur. Haar kracht als coach is mensen inspireren en motiveren op hun pad naar meer eigenheid. Ze weet een gastvrije en veilige sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom voelt. Ze ‘reist’ graag met je mee, zodat jij het beste kunt halen uit jouw ontdekkingstocht!

Jennecke (1978) is van jongs af aan geïnteresseerd in mensen en wat hen bezig houdt. Op avontuur, onwetend wat de volgende dag brengt, maakt haar blij. Ze is gegrepen door de magie van het onderweg zijn en wat het kan betekenen voor je persoonlijke leven. Verbinding met mensen is wat haar vervulling geeft.
Na een pelgrimage in 2018 heeft zij een carriėre-switch gemaakt en is zij werkzaam als coach en levenstrainer.

Annemieke en Jennecke hebben samen diverse pelgrimstochten begeleid en vormen samen een inspirerend team!

Bagage

Als je je rugzak zelf draagt is het advies om maximaal 7 à 8 kilo te dragen. Na aanmelding ontvang je een uitgebreide checklist/ paklijst. Als je wilt kunnen we ook bagagevervoer voor je regelen. De kosten hiervoor ca € 8,50,- per dag (prijs onder voorbehoud).  Reservering en betaling bij inschrijving.

Vervoer

Afhankelijk van je reisplan kunnen wij je specifiek adviseren.

Heen- en terugreis per auto:Route Via Podiensis
Le Puy-en-Velay ligt op ruim 1.000 km van Utrecht. Voor pelgrims geldt een gereduceerd parkeertarief in de parkeergarage van Le-Puy.

Heen- en terugreis per openbaar vervoer:
Info en boeking kan eenvoudig via NS Internationaal, de Treinreiswinkel of via Thalys.
De heenreis gaat per Thalys/TGV via Lyons naar St Etienne. Van daar met een lokale trein naar Le Puy (netto reisduur 9 à 10 uur).
Terugreis vanaf Conques: via Figeac / Brive.  Je hebt een extra overnachting in Brive.
Terugreis vanaf Aumont-Aubrac: via Le Puy. Je hebt een extra overnachting in Le Puy.

Er rijden dagelijks mini-busjes die je terugbrengen naar Le Puy of brengen naar Figeac. De mini-busjes kunnen wij desgewenst voor je reserveren.

Estaing aan de pelgrimsroute Via Podiensis

inschrijven voor dit evenement

Pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

25 mei t/m 8 juni 2024

pelgrimeren in de Auvergne over de Via Podiensis
 • Meer pelgrimstochten

  Retraites Wandeltochten
 • camino Portugues
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Porto – Santiago

  29 september t/m 13 oktober 2023

  VOL We lopen de eeuwenoude pelgrimsroute van Porto in Portugal naar Santiago de Compostella, de camino Portugués. Een reis met verdieping en reflectie. Welke intentie je ook hebt, deze pelgrimstocht maakt het mogelijk om de laatste 240 km af te leggen en aan te komen in Santiago. Deze Camino Portugués is rustiger dan de bekende Camino Frances. Ook toeristisch gezien heeft deze pelgrimage veel te bieden. We starten in het fraaie Porto en lopen in 12 etappes naar de kathedraal van Santiago.

  Bekijk evenement
 • pelgrimeren in Portugal
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Rota Vicentina Portugal

  4 t/m 11 november 2023

  Pelgrimeren over spectaculair hoge kliffen, met blote voeten over verlaten stranden en af en toe een frisse duik in de oceaan. Begeleid door de geur van dennenbomen, eucalyptus, kruiden en najaarsbloemen. We lopen een week door de ongerepte natuur van de Rota Vicentina in Zuid-Portugal; van oorsprong een pelgrimspad naar Santiago de Compostella. Het ruisen van de golven en de zon op je huid doen wonderen voor lichaam en geest. Deze 8-daagse goed verzorgde, begeleide pelgrimstocht heeft 6 wandel-etappes. Een heerlijke pelgrimage voor wie er echt even helemaal uit wil; een tocht ook met alle ruimte voor jezelf en jouw intentie, om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

  Bekijk evenement
 • langs de Rota Vicentina Fisherman's Trail
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Rota Vicentina Portugal

  23 t/m 30 maart 2024

  Pelgrimeren over spectaculair hoge kliffen, met blote voeten over verlaten stranden en af en toe een frisse duik in de oceaan. Begeleid door de geur van dennenbomen, eucalyptus, kruiden en najaarsbloemen. We lopen een week door de ongerepte natuur van de Rota Vicentina in Zuid-Portugal; van oorsprong een pelgrimspad naar Santiago de Compostella. Het ruisen van de golven en de zon op je huid doen wonderen voor lichaam en geest. Deze 8-daagse goed verzorgde, begeleide pelgrimstocht heeft 6 wandel-etappes. Een heerlijke pelgrimage voor wie er echt even helemaal uit wil; een tocht ook met alle ruimte voor jezelf en jouw intentie, om stukken alleen en op eigen tempo te lopen of om samen op te lopen.

  Bekijk evenement
 • pelgrimstocht Porto Santiago
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht Porto – Santiago

  12 april t/m 26 april 2024

  We lopen de eeuwenoude pelgrimsroute van Porto in Portugal naar Santiago de Compostella, de camino Portugués. Een reis met verdieping en reflectie. Welke intentie je ook hebt, deze pelgrimstocht maakt het mogelijk om de laatste 240 km af te leggen en aan te komen in Santiago. Deze Camino Portugués is rustiger dan de bekende Camino Frances. Ook toeristisch gezien heeft deze pelgrimage veel te bieden. We starten in het fraaie Porto en lopen in 12 etappes naar de kathedraal van Santiago.

  Bekijk evenement
 • Walk of Wisdom pelgrimstocht
  pelgrimstocht

  Pelgrimstocht ‘Loop je Vrij’ Walk of Wisdom

  17 t/m 22 juni 2024

  Een 6-daagse begeleide pelgrimstocht in Nederland. Ervaar de kracht van ontmoeting, verbinding, verdieping en avontuur. We lopen een prachtige route over de Walk of Wisdom, door een heuvelachtig landschap rondom Nijmegen. Als pelgrim onderweg zijn is een perfecte manier om tot jezelf te komen, te resetten en te ontdekken wat jij echt wilt. We gaan op pad aan de hand van jouw intentie. Onderweg werken we met storytelling, oefeningen, stilte of juist een goed gesprek. Uiteraard ontbreekt het niet aan plezier en genieten! Het is een ervaringsgericht programma waarbij nieuwsgierig zijn en je openstellen voor het onbekende de ingrediënten zijn voor een magische ervaring!

  Bekijk evenement
 • Retraites Wandeltochten