Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Pelgrimeren van Porto naar Santiago de Compostela

Wanneer: vrijdag 12 juni tot donderdag 25 juni 2020  (14 dagen)

Afstanden: 11 etappes van 16 tot 26 km per dag

“Pelgrimeren is wandelen met je ziel, kijken met je innerlijke oog, luisteren met je hart en zo het geheim van het leven op het spoor komen.” Al eeuwenlang maken mensen de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Welk motief je ook hebt, de Camino Portugués maakt het mogelijk om de laatste 200 km af te leggen en aan te komen in Santiago. We starten in het pittoreske Porto en nemen onze tijd om deze stad aan de Douro te verkennen. We lopen eerst een dag langs de kust en vervolgens over de eeuwenoude route door het Portugese binnenland. Je kunt onderweg in je eigen tempo lopen. Onderweg zijn talrijke dorpjes met cafés en restaurantjes. Beleef deze bijzondere camino-ervaring in Portugal en Spanje.

Inschrijven English brochure

 

20160515-img_4664

Overnachtingen

We overnachten in gereserveerde, eenvoudige maar goede hotels, hostels of herbergen. Afhankelijk van beschikbaarheid slapen we in 2 tot 4-persoons kamers. Je kunt ervoor kiezen je eigen bagage te dragen òf je kunt bagagevervoer nemen. Eten doen we gezamenlijk in plaatselijke restaurants. Overdag kun je in je eigen tempo lopen. De route is gemarkeerd. Tussendoor, rond lunchtijd of aan het eind van de dag treffen we elkaar weer.

Start: vrijdag 12 juni 2020. Je reist op eigen gelegenheid naar Porto. Zondag 14 juni is de éérste wandeletappe.
Eind: donderdag 25 juni 2020. Je reist op eigen gelegenheid weer naar huis.

Begeleiding: Gerard Beltman. Gerard is een ideale gids en zorgt ervoor dat jij de camino op jouw eigen wijze kunt beleven. Hij blijft altijd rustig, bedenkt oplossingen en voorziet je van interessante informatie. Hij is een mensen-mens en vindt het heerlijk om mensen mee te nemen in evenementen waar zijn hart van open gaat. Verder is Gerard een uitstekend luisteraar en coach.

Pelgrimeren

Dag 1 en 2 Vrijdag 12 en zaterdag 13 juni
Aankomst en kennismaking met het mooie Porto. Er zijn vele bezienswaardigheden zoals de kathedraal Sé do Porto, de Maria Pia brug, de smalle steegjes in de oude wijk Ribeiro etc. We overnachten in een hostel in het centrum. We halen onze Credencial (pelgrimspaspoort) in de kathedraal. En er is gelegenheid voor een Fado-concert.
Dag 3 Etappe 1 (24 km)
Na een korte busrit naar het startpunt lopen we langs de oceaan naar Vila do Conde. Het is heerlijk wandelen langs de zee, over boulevards, strand en vlonderpaden door de duinen.

Dag 4 Etappe 2 (20 km)
We vervolgen onze camino over de historische binnenland route. We starten in het karakteristieke dorpje Sao Pedro de Rates met een ontbijt in een plaatselijk restaurant. Onze route loopt door eucalyptus bossen naar Barcelos.
Dag 5 Etappe 3 (20 km)
Via een klimmetje over de Alto de Portela vervolgen we onze camino door kleinschalig landbouwgebied naar Vitorino dos Piâes. We overnachten in een sfeervolle pelgrimsherberg, een bijzondere ervaring.
Dag 6 Etappe 4 (16 km)
Vandaag een korte etappe naar Ponte de Lima, een oude Romeinse vestingstad aan de Rio Lima. Het ademt een middeleeuwse sfeer met o.m. de beroemde brug. We hebben tijd om te genieten en te ontspannen.
Dag 7 Etappe 5 (20 km)
Vandaag een stevige wandeling over het hoogste punt van de Camino Portugues, de Alto de Portela Grande (400 m). Hier hebben we een schitterend uitzicht. We arriveren bij ons pension nabij Rubiaes.
Dag 8 Etappe 6 (22 km)
We lopen door diverse kleine gehuchten tot Valenca, een oude vestingstad. In deze stad kijk je uit over de rivier de Minho. Via een brug met 2 verdiepingen steken we de rivier, tevens de grens, over naar het stadje Tui met fraai middeleeuws centrum.

Dag 9 Etappe 7 (21 km)
Na een korte treinrit naar Redondela lopen we verder en hebben mooie uitzichten over Ría de Vigo en passeren het vissersdorpje Arcade. Na enkele klimmetjes wandelen we door een natuurgebied tot Pontevedra.
Dag 10 Etappe 8 (25 km)
We passeren het romaanse kerkje Santa Maria de Alba en de fontein van Tibo. In Caldas de Reis is een warmwaterbron. Heerlijk om je vermoeide voeten in te zetten. We overnachten er in speciale hotelkamers voor pelgrims.
Dag 11 Etappe 9 (21 km)
We lopen eerst 5 km alvorens we ons ontbijt hebben in Esperon. Een afwisselende tocht vandaag via Pontecesures naar Padrón, de plaats waar het lichaam van Jacobus in Spanje aan land gebracht werd.
Dag 12 Etappe 10 (22 km)
We naderen Santiago. We lopen door landelijk gebied met diverse kleine dorpjes naar O Milladoiro, een voorstadje van Santiago.
Dag 13 Etappe 11 (eind etappe; 9 km)
De laatste, korte etappe voert ons in de ochtend naar de Plaza de Obradoiro, voor de kathedraal van Santiago de Compostella. We zullen om 12.00 uur de pelgrimsmis bijwonen. ‘s Middags is er tijd om met je Credencial vol stempels een Compostolaat op te halen en om Santiago te verkennen. We hebben ons diner en onze overnachting op een bijzondere locatie vlakbij de kathedraal.
Dag 14 Donderdag 25 juni
Na het ontbijt eindigt het georganiseerde programma. Iedereen is vrij om te kiezen hoe je verder gaat.

Prijs: € 945,- voor een begeleide pelgrimstocht inclusief alle overnachtingen en ontbijten, geplande trajecten met bus of taxi en een pelgrimspaspoort.
Niet geïncludeerd zijn je heen- en terugreis naar en van Porto / Santiago de Compostela, lunches, diners en andere versnaperingen onderweg.

De reis erheen: het goedkoopste is een retourticket naar Porto te nemen en aan het eind van de pelgrimstocht met de bus van Santiago terug naar Porto te reizen (3 uur). Meer info na aanmelding.

Uitgebreide brochure

English brochure

Inschrijven

20160518-img_4853