Hoe om te gaan met een burn-out: Ga terug naar de bron

Steeds meer mensen hebben last van een burn-out of voelen zichzelf ‘afglijden’ richting een burn-out. Maar wat is een burn-out en wat veroorzaakt nu eigenlijk precies een burn-out. En belangrijker: hoe kunnen we het voorkomen?

Besluiten

Wanneer we geboren worden zijn we open en vrij naar de buitenwereld toe. Maar tijdens het proces van opgroeien maken we van alles mee. Sommige gebeurtenissen hebben een kleine impact, andere een grote. Hoe dan ook; bij gebeurtenissen die we als pijnlijk ervaren besluiten we, vaak onbewust, ons voortaan op een bepaalde wijze te gedragen. Dit om te voorkomen dat we zo’n pijnlijke ervaring nogmaals hebben.

Voorbeelden: je bent 4 jaar, nietsvermoedend en je doet iets uitdagends waarna je ouders (vanuit hun bezorgdheid) zeer heftig op je reageren. Je besluit; ik moet op m’n hoede zijn, ik ga voortaan eerst heel goed aftasten of het wel ok gevonden wordt wat ik doe. En voortaan ben je op je hoede en je zoekt overal de goedkeuring.


Ander voorbeeld; je bent 15 en doet mee aan een activiteit en bent in het volste vertrouwen dat dit goed begeleid wordt. Maar er gebeurt iets waardoor je je absoluut niet veilig voelt (fysiek ofwel psychisch/emotioneel). Je beseft; dit is totaal niet vakkundig begeleid, dit is (levens)gevaarlijk. Je besluit: ik vertrouw niemand meer, ik doe het voortaan zelf, dan heb ik alles onder controle!


Nog een voorbeeld: je bent 9 jaar en je krijgt keer op keer te horen dat je je best niet doet op school. En dat mensen hun uiterste best doen jou te helpen maar dat het toch niks wordt. Je besluit: ik ga ontzettend hard mijn best doen en ik laat iedereen zien dat ik het wel kan! En je gaat jezelf keer op keer bewijzen. Een ander besluit kan zijn: ik hoef mijn best dus niet te doen want het heeft toch geen zin, ik kan het niet. En keer op keer zoek je situaties op waarop dat besluit ‘bewezen’ wordt.

Een besluit wordt een patroon

Een dergelijk besluit wordt vaak, zonder dat we er erg in hebben, een leidraad voor ons leven; het staat als het ware onzichtbaar op ons voorhoofd geschreven. Het wordt een patroon. Dit is zoals mensen ons kennen. Je wordt bijvoorbeeld iemand die altijd anderen helpt (een helper), iemand die iedereen wil ‘pleasen’ (een pleaser), iemand die alles heel gemakkelijk neemt en niet vooruit te branden is (‘luiaard’), iemand die altijd het voortouw neemt (eigenzinnig en dominant), enz.

Gaandeweg wordt dit patroon zo ingesleten dat we het niet eens meer zien. Sterker nog; het is de formule waarmee we succesvol zijn. Niets mis mee dus!

Maar: je besluiten kunnen zich ook tegen je keren, zonder dat je je daarvan bewust bent. We zijn vergeten dat het overlevingsmechanismes zijn. We hebben authentieke zelfexpressie vanuit vrijheid ingeleverd en een patroon om pijnlijke of ongemakkelijke situaties te voorkomen aangeleerd. Met dit patroon ‘wurmen’ we ons door ons leven.

Zo’n (half) onbewust patroon kan ons uiteindelijk de das omdoen, je ziek maken. Doordat we het steeds weer herhalen en er in verstrikt zitten, kan het ons uitputten en je doen vastlopen in je werk, je relatie etc.

Ga terug naar de bron

Het is dan heilzaam om terug te gaan naar de bron. Wat is er in jouw leven gebeurt waardoor je jouw besluiten hebt genomen? Ga terug naar dat moment en zie wat je besloten hebt. Is dit besluit terecht of had je ook iets anders kunnen besluiten? Jouw zelf aangeleerde patroon heeft je jaren lang geholpen maar doet het dat nog steeds? Of zou je voor iets anders kunnen kiezen?

Het je bewust zijn van je patroon en je ‘present’ zijn daarmee oefenen, opent vanzelf nieuwe mogelijkheden, een nieuwe vrijheid waarin je iets nieuws kunt creëren. Het is belangrijk dat er iemand naast je staat die je liefdevol support, in je bewustzijn en die je steeds weer aanmoedigt.

Om de bron van je burn-out te ontrafelen is het dus heel nuttig om te kijken wat je ooit over jezelf hebt besloten. Jouw besluit is niet de waarheid maar is ‘slechts’ jouw besluit. Zo kun je jezelf uiteindelijk ‘resetten’ en een nieuwe vrijheid voor jezelf creëren. Je komt dichter bij wie je authentiek bent en bij wat jou werkelijk inspireert.

Door deel te nemen aan een retraite van Wandel naar Jezelf of in een persoonlijk gesprek kan ik bijdragen aan jouw ontwikkeling. Door inzicht kun je vat krijgen op je burn-out- ervaring en in staat zijn om het tij te keren.

Voel je welkom!

An Paridaen