Pelgrimeren

pelgrimstocht in Frankrijk Via Podiensis

Wie reist treedt buiten zijn eigen wereld. Wie buiten zijn eigen wereld treedt ziet andere werelden en dit heeft vaak een verhelderende werking op ons bewustzijn. We groeien door te reizen. We leren te zien dat er meer is in de wereld dan alleen het leven dat wij zelf leiden. We ontdekken andere landschappen, andere gewoontes van mensen, andere kleuren en geuren, kortom, we vergroten onze eigen wereld, verrijken onze geest, door te reizen.

pelgrimstocht Via Podiensis Frankrijk

Bezinning: thuiskomen bij jezelf

Maar reizen hoeft niet (ver) weg gaan te zijn. Je kunt ook reizen in jezelf; in gedachten en dromen kun je jezelf buiten je bestaande wereld plaatsen. Of door boeken te lezen kom je terecht in de wereld die de schrijver voor je heeft gecreëerd. Ook in muziek kun je de meest prachtige reizen ondernemen zonder uit je stoel te komen.
En wil je je reis combineren met het volgen van en eindigen op een bestemming, dan kan een pelgrimstocht een mooie gelegenheid zijn.
Pelgrimeren is een tocht naar een plek met een spirituele betekenis.  Doorgaans met de bedoeling om inzicht te verwerven in jezelf. Om jezelf en je leven met enige afstand te beschouwen. Niet het einddoel van de pelgrimstocht maar de weg ernaar toe is waar het om gaat. De ongemakken die je onderweg eventueel tegenkomt brengen je op andere plaatsen in jezelf waardoor de reis die je letterlijk onderneemt zich ook van binnen afspeelt.
Elke tijdsperiode, elke cultuur en elke godsdienst op deze aarde kent het idee van pelgrimeren. De woorden pelgrimstocht en bedevaart worden door elkaar gebruikt maar onder pelgrimeren wordt doorgaans verstaan dat je een lichamelijke inspanning doet, langere tijd onderweg bent en dat de tocht met relatief weinig luxe wordt afgelegd. Dit laatste kan voortkomen uit de Middeleeuwen toen pelgrimeren, anders dan nu, ook vaak de betekenis had van boetedoening.

Camino Portugués nabij Rates, op weg naar Santiago

Pelgrimeren in de christelijke traditie

In de christelijke traditie zijn er drie grote pelgrimsoorden: Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostella. Jeruzalem is een gewijde plek vanwege de heilige plaatsen die Jezus heeft bezocht, in Rome liggen de graven van de apostelen Petrus en Paulus, en in Santiago zou het graf van de apostel Jacobus zich bevinden. Elk jaar gaan vele duizenden pelgrims op weg naar de tombe van de Heilige Jacob in Santiago de Compostella. Sint Jacobus of Santiago, is de nationale heilige van Spanje. Hij geldt als een van belangrijkste apostelen en zou in de kapel van Santiago begraven liggen.

De pelgrimstochten van Wandel naar Jezelf

Wandel naar Jezelf organiseerde t/m april 2024 elk jaar pelgrimsreizen; in het voorjaar en in het najaar de Camino Portuguès, de pelgrimstocht van Porto (Portugal) naar Santiago de Compostella. En in september het mooiste gedeelte van de Via Podiensis door Zuid-Frankrijk. Ook bij de Via Podiensis ben je op weg naar Santiago de Compostella, alleen we komen er (nog) niet aan. We zijn onderweg, door prachtige, soms verlaten landschappen in het Centraal Massief. De pelgrimsreizen van Wandel naar Jezelf zijn inspirerend en verrijkend. Er is alle gelegenheid alleen of met elkaar op te lopen. Vanwege de zoektocht naar iemand om ons bedrijf over te nemen bieden we tijdelijk minder pelgrimstochten aan. Op dit moment is dat een pelgrimstocht over het Krijtlandpad in Zuid Limburg. De begeleiders zijn ervaren gidsen en coaches.

An Paridaen over het pelgrimeren: “Door het ritme van elke dag, de stilte tijdens het lopen en door de gesprekken die we met elkaar hebben komen mensen dichter bij zichzelf, is er ruimte voor reflexie en verdieping. Elke dag lopen we een gedeelte in stilte, we nemen tijd voor een kapel of bezoeken een mooie plek. We zien dat deelnemers, door het met elkaar delen, elkaar inspireren. ‘s Avonds is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en is er de gezelligheid in de herberg. Het is een volledig ‘ontzorgde’ reis. Aan alles is gedacht, ook aan bagagevervoer.  Aankomen is aankomen bij onszelf.” 

pelgrimeren over de Via Podiensis in het Massif CentralReacties van deelnemers:

“Met An en Gerard een fantastische week gehad in Frankrijk. 1 week van de Camino gelopen wat een ongelofelijke ervaring is geweest.”   Wies

“Super bedankt voor alle ervaringen en wijsheden en gesprekken tijdens deze zo inspirerende tocht. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Door jullie natuurlijke, rustige en liefdevolle aanwezigheid brachten jullie gelijk harmonie en vertrouwen in de groep.”   Gelske

“Een prachtige tocht door het mooie Franse platteland. Het lopen zelf, het onderweg zijn, wordt het doel. En de bezinning komt daardoor vanzelf!” Peter

Een mooie pelgrims-film is Santiago van Martin de Vries. Een persoonlijk pelgrimsverhaal terwijl hij de Via Podiensis en de Camino Francès loopt. Je krijgt tegelijk een impressie van het prachtige Franse landschap.