Pelgrimeren naar Santiago

aankomst pelgrimstocht van Porto naar Santiago

De mens reist al vanaf het begin van zijn bestaan. De eerste en aanvankelijk enige manier was om al lopend een verder liggend doel te bereiken. Wie reist treedt buiten zijn eigen wereld. Wie buiten zijn eigen wereld treedt ziet andere werelden en dit heeft vaak een verhelderende werking op ons bewustzijn. We groeien door te reizen. We leren te zien dat er meer is in de wereld dan alleen het leven dat wij zelf leiden. We ontdekken andere landschappen, andere gewoontes van mensen, andere kleuren en geuren, kortom, we vergroten onze eigen wereld door te reizen.

pelgrim met wandelstokken

Bezinning; thuiskomen bij jezelf

Maar reizen hoeft niet (ver) weg gaan te zijn. Je kunt ook reizen in jezelf; in gedachten en dromen kun je jezelf buiten je bestaande wereld plaatsen, of door boeken te lezen kom je terecht in de wereld die de schrijver voor je heeft gecreëerd. Ook in muziek kun je de meest prachtige reizen ondernemen zonder uit je stoel te komen.
En wil je je reis combineren met het volgen van en eindigen op een bestemming, dan kan een pelgrimstocht een mooie gelegenheid zijn.
Pelgrimeren is een tocht naar een plek van spiritueel belang, met de bedoeling om inzicht te verwerven in jezelf. Om je plaats binnen de maatschappij en de wereld waarin je leeft met afstand te beschouwen. Niet het einddoel van de pelgrimstocht maar de weg ernaar toe is het belangrijkste. De ontberingen die je onderweg eventueel tegenkomt brengen je op andere plaatsen in jezelf waardoor de reis die je letterlijk onderneemt zich ook van binnen afspeelt.
Elke tijdsperiode, elke cultuur en elke godsdienst op deze aarde kent het idee van pelgrimeren. De woorden pelgrimstocht en bedevaart worden door elkaar gebruikt maar over het algemeen geldt dat een pelgrimstocht in een minder grote luxe wordt afgelegd.

wandelaars die pelgrimeren

Pelgrimeren in de christelijke traditie

In de christelijke traditie zijn er drie grote pelgrimsoorden: Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostella. Jeruzalem is een gewijde plek vanwege de heilige plaatsen die Jezus zou hebben bezocht, in Rome liggen de graven van de apostelen Petrus en Paulus, en in Santiago zou het graf van de apostel Jacobus zich bevinden. Elk jaar gaan vele duizenden pelgrims op weg naar de tombe van de Heilige Jacob in Santiago de Compostella. Sint Jacobus of Santiago, is de nationale heilige van Spanje. Hij geldt als een van belangrijkste apostelen en zou in de kapel van Santiago begraven liggen.

De pelgrimstochten van Wandel naar Jezelf

Wandel naar Jezelf organiseert elk jaar twee pelgrimsreizen; in het voorjaar een pelgrimstocht van Porto (Portugal) naar Santiago de Compostella. En in september het mooiste gedeelte van de Via Podiensis door Zuid-Frankrijk. Ook bij de Via Podiensis ben je op weg naar Santiago de Compostella, alleen we komen er (nog) niet aan. We zijn onderweg, door een prachtig landschap in het Centraal Massief. De pelgrimsreizen van Wandel naar Jezelf zijn inspirerend en verrijkend. Er is alle gelegenheid alleen of met elkaar op te lopen. De begeleiders zijn ervaren gidsen en coaches.

wit kerkje tijdens pelgrimsreis

An Paridaen over het pelgrimeren: “Door de gesprekken die we met elkaar hebben is er verdieping. Vaak lopen we in stilte, we bezoeken een kapel of andere mooie plek. De deelnemers inspireren ook elkaar. ‘s Avonds is er de gezelligheid in de herberg. Het is een volledig ‘ontzorgde’ reis. Aan alles is gedacht, ook aan bagagevervoer.  Aankomen is aankomen bij onszelf. Sinds 2019 is Gerard Beltman, echtgenoot van An Paridaen, ook volledig werkzaam bij Wandel naar Jezelf. Hij kan goed luisteren naar wat jou bezig houdt. Een gesprek van een half uur kan al voldoende zijn om bepaalde inzichten te krijgen waardoor je vrij wordt met aspecten in je leven die daarvoor beladen waren.

Reacties van deelnemers:

“Met An en Gerard een fantastische week gehad in Frankrijk. 1 week van de Camino gelopen wat een ongelofelijke ervaring is geweest.”   Wies

“Super bedankt voor alle ervaringen en wijsheden en gesprekken tijdens deze zo inspirerende tocht. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Door jullie natuurlijke, rustige en liefdevolle aanwezigheid brachten jullie gelijk harmonie en vertrouwen in de groep.”   Gelske

“Een prachtige tocht door het mooie Franse platteland. Het lopen zelf, het onderweg zijn, wordt het doel. En de bezinning komt daardoor vanzelf!”   Peter