Kloosterweekend Abdijhoeve Betlehem

Een retraite-weekend in de sereniteit van een klooster

Een heerlijke weekend retraite voor jezelf in de sereniteit van een klooster. In de bossen bij Doetinchem, nabij kasteel Slangenburg, ligt sinds 1950 de Sint Willibrords abdij. Hier wonen en werken 8 broeders volgens de leefregel van Sint Benedictus. De ernaast gelegen abdijhoeve Betlehem is een ideale plek voor een retraite. We zullen wandelen, mediteren, lichaamsoefeningen doen (yoga+). Gedurende de retraite wonen we enkele gebedsdiensten bij.

Kloosterweekend met natuurbeleving

Een mindful retraite weekend in een klooster. Bij deze retraite zal de nadruk liggen op natuur beleving. We zullen dagelijks wandelen in de schitterende omgeving. Tijdens deze wandelingen zullen we oefeningen doen waarbij je je meer bewust wordt van de natuur en je relatie tot die natuur. Zo kunnen we eens op blote voeten lopen om de aarde beter te voelen en ademen ‘met’ bomen. Naast deze wandelingen met natuurbeleving zullen we afwisselend mediteren en lichaamsoefeningen doen (yoga+). Ook maken we enkele gebedsdiensten mee. Niets is overigens verplicht. Er is voldoende tijd om je terug te trekken op je kamer of om een boek te lezen. Een ideale manier om tot jezelf te komen, los van dagelijkse beslommeringen. Deze retraite is géén algehele stilte retraite. Er zal wel veel stilte zal zijn (tijdens het wandelen, de meditatie, de gebedsdiensten).

Aankomst is op vrijdagmiddag om 16.00 uur. We beginnen met een kennismaking. Na de avondmaaltijd is er al een yoga sessie.

Tijdens de yoga- en ontspanningsworkshops kom je tot rust en helemaal tot jezelf. De oefeningen zijn voor iedereen, geoefend en niet-geoefend. De meditaties, het klooster en de wandelingen in de schitterende omgeving brengen je aandacht in het hier en nu. Je herstelt je natuurlijke balans. Je wordt je bewust van wat voor jou belangrijk is, wat er werkelijk toe doet en wat je werkelijk wilt.

Het klooster biedt een prikkelarme omgeving en een sfeer van stilte en bezinning. Tijdens de wandelingen in de natuur komen je zintuigen tot rust waardoor je kunt ontspannen en loskomen van je dagelijkse drukte. In de natuur voel je ook de oordeel-loze ruimte waardoor je liefdevol naar jezelf kunt kijken. Er is overigens altijd de mogelijkheid van een persoonlijk gesprek. Hiervoor zal een intekenlijst klaarliggen.

Eindtijd is op zondag om 16.00 uur.

Verblijf in het klooster

De retraite is inclusief alle maaltijden, onbeperkt koffie/thee, verblijf op eenpersoonskamer met  douche/toilet, lichaamsoefeningen (yoga+), meditatie en begeleide wandelingen. Tevens is het mogelijk boeken over spiritualiteit en persoonlijke groei te lenen van de organisatie.

Het verblijf in de nabijheid van een abdij met een actieve gemeenschap van geestelijken, in dit geval broeders, doet iets met je. Dit krijgen wij regelmatig terug van deelnemers. Je maakt de broeders mee, vooral tijdens de gebedsdiensten. 6 maal per dag komen zij bij elkaar om te bidden en te zingen. Dit geeft een regelmaat aan hun dag. Tussendoor wordt er gewerkt en vinden de maaltijden plaats. Ook nemen zij tijd voor studie en contemplatie, maar ook voor koffie drinken en samenzijn. Je hoeft overigens absoluut niet religieus te zijn om deel te nemen aan deze retraite. 

Begeleiding

Alice Freriks. Alice is een rustige, vriendelijke en open vrouw. Die rust creëert zij door dagelijkse meditatie- en mindfulness oefeningen. Zij laat zich ook inspireren door de natuur en neemt je graag daarin mee.

Er is de mogelijkheid om tijdens de retraite een gesprek met Alice hebben. De gesprekken kunnen je bekrachtigen in waar jij op uit bent, wat jij werkelijk wilt in jouw leven. Alice gebruikt de natuur mede als inspiratiebron bij de gesprekken. Net als in de natuur hebben wij in ons leven ook verschillende ‘seizoenen’.

stilte weekend in klooster Betlehem

inschrijven voor dit evenement

Een retraite-weekend in de sereniteit van een klooster

14 t/m 16 juni 2024

stilte wandeling en retraite klooster Slangenburg
 • Meer retraites

  Pelgrimstochten Wandeltochten
 • wandeling tijdens yoga midweek Twente
  Retraite

  Yoga meditatie midweek Hof van Kairos

  9 t/m 12 september 2024

  Een midweek in de prachtige omgeving van Winterswijk. Met yoga, meditatie, wandelingen, stilte en heerlijke biologische, vegetarische maaltijden. Er is volop ruimte om te genieten van een boek en de mooie, bloemrijke tuin en de omgeving.

  Bekijk evenement
 • wandeling Noordsvaarder Terschelling
  Retraite

  Wandel retraite Terschelling

  21 t/m 25 oktober 2024

  Een heerlijke midweek om tot rust te komen en tijd te nemen voor jezelf. Geniet van de heerlijke mix van ontspanning, verdieping, fysiek actief zijn en ook gezelligheid en plezier. De midweek is een combinatie van wandelen, yoga, meditatie en goede gesprekken, coaching als je dat wilt.

  Bekijk evenement
 • yoga en meditatie op Samaya
  Retraite

  Yoga weekend klooster Samaya

  15 t/m 17 november 2024

  Kom thuis bij jezelf tijdens dit yoga weekend in het prachtige voormalige nonnenklooster Samaya. Hier verblijven we drie dagen waarvan 1,5 dag in stilte. Dit weekend van 3 dagen staat in het teken van verstilling en reflectie. Gedurende 1,5 dag zijn we in stilte. Samaya is een plek waar het nog echt stil is. Er wordt heerlijk puur, biologisch en vegetarisch gekookt. Geniet van een verdiepend weekend met yoga- en meditatie lessen, wandelingen in de omgeving en momenten om te ontspannen en reflecteren op het jaar wat voor je ligt.

  Bekijk evenement
 • mensen tijdens klooster retraite abdij Koningsoord
  Retraite

  Stilte-weekend in Abdijhoeve Betlehem

  28 november t/m 1 december 2024

  In de bossen bij Doetinchem, nabij kasteel Slangenburg, ligt sinds 1950 de Sint Willibrords abdij. Hier wonen en werken 8 broeders volgens de leefregels van Sint Benedictus. De ernaast gelegen abdijhoeve Betlehem is een ideale plek voor een stilte-retraite. We zijn 2,5 dag in stilte. Een moment voor jezelf in de sereniteit van een klooster. We zullen wandelen, mediteren, lichaamsoefeningen doen (yoga+). Gedurende de retraite wonen we enkele gebedsdiensten bij.

  Bekijk evenement
 • Pelgrimstochten Wandeltochten